Renim (9), Fatima (10) og Mariam (13) fra Syria kom til Chios på senhøsten i fjor. De fikk varme tepper av Flyktninghjelpen. Foto: Flyktninghjelpen/Tiril Skarstein

Slik brukte vi fadderpenger i 2015

Hanne Eide Andersen|Publisert 02. mar 2016
- Støtten fra våre faddere hjalp mennesker på flukt i alle de største og mest akutte krisene i verden, sier Harriet Rudd i Flyktninghjelpen. I 2015 gav Flyktninghjelpens faddere tusener av krigsrammede barn og familier mat, vann og skolegang.

 –  Vi er helt avhengige av fadderne våre for å nå målet om å hjelpe raskest mulig der nøden er størst, og ikke minst hjelpe flere mennesker på flukt, sier Harriet Rudd, leder for Samfunnsavdelingen i Flyktninghjelpen.

Foreløpige tall viser at Flyktninghjelpen gav nødhjelp til over 5 millioner mennesker i 2015. Det er rundt én million flere enn året før.

- Dette kan våre faddere trygt være stolte av å ha bidratt til. Støtten fra fadderne er en viktig grunn til at vi klarer å hjelpe stadig flere, sier Harriet Rudd.

Rask nødhjelp til Nepal

De faste fadderbidragene er ikke øremerkede, og kan dermed brukes til å reagere raskt når det oppstår en ny, akutt krise et sted. I blant annet Syria, Irak og Afghanistan fører stadig nye, brutale bølger av vold og krigføring til at tusener må flykte i det de går og står i.

- Med faddermidler kan Flyktninghjelpen komme på plass med nødhjelp så raskt som mulig, sier Harriet Rudd.

I fjor bidro fadderpenger også til at Flyktninghjelpens beredskapsstyrke, NORCAP, raskt kunne sende hjelpearbeidere til jordskjelvrammede Nepal.

Les mer: Skal få jordskjelvrammede barn tilbake i skolen


Flere syrere fikk hjelp

Flyktninghjelpen bruker også faddermidler til å utvide arbeidet i store, langvarige kriser. Både i Libanon, Jordan og Irak, ble fadderpenger brukt til å hjelpe flere syriske flyktninger i nød i fjor. 

Også i kriserammede land som Afghanistan, Mali, Etiopia, Colombia og Palestina sørget fadderpenger for at tusenvis av fordrevne barn og familier i nød fikk hjelp.

På plass i nye kriser

Støtten fra fadderne kan også brukes til å starte opp nødhjelpsarbeid i helt nye kriseområder. I 2015 bidro faddermidler til at Flyktninghjelpen kunne starte hjelpearbeid for båtflyktninger både i Hellas og Serbia, og for syriske flyktninger i Tyrkia.

- Fadderne bidro også til at vi kunne sende en rekke NORCAP-eksperter til Chios, Lesvos, Makedonia og Serbia, forteller Harriet Rudd.

En annen viktig oppstart var i Nigeria, hvor vold og brutal krigføring har drevet titusenvis av barn og familier på flukt.

 

Trenger flere faddere

Flyktninghjelpen opplevde en sterk økning i nye, gavmilde faddere i året som gikk.

- I tillegg var det også mange faddere som gav ekstra bidrag til øremerkede innsamlinger, spesielt for Syriaflyktninger og hjelp båtflyktninger i Europa i fjor. Vi har sett en utrolig raushet blant folk i året som gikk, sier Rudd.

- Det er veldig gledelig og vi håper denne utviklingen fortsetter. Det er fortsatt veldig mange barn på flukt som ikke får mat, rent vann, tak over hodet og skolegang, på grunn av kronisk mangel på penger til nødhjelp, understreker hun.