Les billedteksten Cubas president Raul Castro forener president Santos og FARC-leder Timoleon Jimenez 23. september 2015 i Havana. Foto: Luis Acosta/NTB Scanpix

En pris for fred i Colombia

Pressemelding|Publisert 07. okt 2016
– Jeg gratulerer Juan Manuel Santos med Nobels fredspris for hans utrettelige innsats for fred i Colombia, sier Flyktninghjelpens generalsekretær Jan Egeland.

– Konflikten i Colombia kan kun løses på én måte, og det er gjennom politiske forhandlinger. Krigen har ødelagt livene til store deler av sivilbefolkningen, og syv millioner colombianere har blitt drevet på flukt fra hjemmene sine. Nå er det viktig at forhandlingene med FARC begynner igjen så fort som mulig og at man kommer frem til en ny avtale. Vi håper at prisen vil motivere partene til aldri å gi opp freden, sier Egeland.

Tidligere denne uka stemte en liten majoritet mot den foreslåtte fredsavtalen i Colombia.

– Det betyr ikke at folket i Colombia ikke ønsker forsoning og en fredelig framtid, men at det fortsatt er et stykke igjen før man når en velforankret og solid avtale, sier Egeland.

– Om man kommer frem til en ny fredsavtale, vil være viktig at den støttes ikke bare av colombianerne, men også av hele det internasjonale samfunnet.

Ikke forgjeves

Innsatsen til president Juan Manuel Santos og de andre partene i Colombia, inkludert FARC og representanter for konfliktens ofre, har ikke vært forgjeves. Etter folkeavstemningen er det tydeligere enn noen gang at behovet for en avtale er stort, og man har allerede kommet et stykke på vei.

Mennesker i de hardest rammede områdene i den 52 år lange konflikten, stemte for avtalen i folkeavstemningen i forrige uke. Syv millioner mennesker har blitt drevet på flukt fra hjemmene sine som følge av konflikten. Flyktninghjelpen har vært i Colombia i over 25 år og hjulpet colombianere på flukt fra konflikten. Det er fortsatt store humanitære behov blant millioner av fordrevne i landet.

Krigen har ødelagt livene til store deler av sivilbefolkningen, og syv millioner colombianere har blitt drevet på flukt fra hjemmene sine. Nå er det viktig at forhandlingene med FARC begynner igjen så fort som mulig og at man kommer frem til en ny avtale. Vi håper at prisen vil motivere partene til aldri å gi opp freden.
Jan Egeland, Flyktninghjelpens generalsekretær
Mediekontakter

Alvhild Strømme, medierådgiver, +47 97 19 27 77
Tiril Skarstein, medierådgiver, +47 90 56 92 87