Les billedteksten Lille Shukria (2) er født i Pakistan. Nå er hun og familien tilbake i Afghanistan, der de deler et telt med Mehanz og hennes familie. Foto: Tiril Skarstein/Flyktninghjelpen

Får endelig telt

Tiril Skarstein|Publisert 03. nov 2016
Shukria (2) og familien deler et slitent telt sammen med to andre familier. Nå får de endelig et eget telt før vinterkulda setter inn.

Lille Shukria er født i Pakistan. Foreldrene hennes flyktet fra Afghanistan til Pakistan på grunn av krig. Nå har de vendt tilbake til hjemlandet.

Når jeg møter henne, står hun utenfor et slitt telt hun og familien har fått låne midlertidig av noen nye naboer. Utenfor er det en rekke senger og madrasser. Mennene må sove ute.

Heldigvis er familien til Shukria allerede satt på lista over mottakere av nye telt, som de kan flytte inn i før vinteren setter inn for fullt. I Afghanistan jobber Flyktninghjelpen med å gi hjelp til afghanere som har vendt hjem etter å ha vært på flukt i flere år, som familien til Shukria. De står ofte på helt bar bakke når de kommer tilbake til hjemlandet.

Vi er hjemme

Det slitte teltet deler Shukrias familie med Mehnaz (7) og familien hennes. De har også vendt tilbake til hjemlandet etter å ha vært flere år på flukt i Pakistan.

Madrasser, noen klær og to geiter er alt de har fått med seg fra Pakistan. De reiste tilbake til hjemlandet i september. For Mehnaz er det første gang hun setter sine føtter på afghansk jord.

– Det er fint å være her. Vi er hjemme, sier den unge jenta.

Men det var ikke familiens ønske å reise. På grunn av urolighetene i Pakistan følte mange seg presset til å ruternere til hjemlandet. Mer enn 100.000 flyktninger har reist tilbake fra Pakistan til Afghanistan i løpet av de siste tre månedene. Og fordi de mangler papirer, har de ikke mottatt noen støtte til å etablere seg.

– Dette er mennesker som faller mellom to stoler. De mangler det mest nødvendige og trenger hjelp nå, hvis ikke kan resultatet bli fatalt, sier Kate O‘Rourke, som leder Flyktninghjelpens arbeid i Afghanistan.

Les billedteksten To geiter er blant de få eiendelene Mehnaz (7) og Abbas (4) har fått med seg fra Pakistan og tilbake til hjemlandet. Foto: Tiril Skartein/Flyktninghjelpen
Dette er mennesker som faller mellom to stoler. De mangler det mest nødvendige og trenger hjelp nå, hvis ikke kan resultatet bli fatalt.
Kate O'Rourke, leder Flyktninghjelpens arbeid i Afghanistan

En annerledes ønskeliste

Mehnaz’ ønskeliste skiller seg fra de fleste andre barns:

– Et sted å bo, kjøkkenutstyr og mat, svarer den unge jenta raskt når jeg spør hva hun ønsker seg.

– Mange familier sover nå ute under åpen himmel eller i overfylte og enkle husly, uten tilgang til vann- og sanitærsystemer. Vi frykter spredning av smittsomme sykdommer, forteller Flyktninghjelpens rådgiver Will Carter.

«En kamp mot klokka» sier han om arbeidet for å sikre familiene tak over hodet og skikkelige vann- og sanitærfasiliteter før den våte vintersesongen.

Heldigvis kan Mehnaz og Shukria snart flytte inn i nye telt.

Les billedteksten Mehnaz, hennes familie og to andre familier deler et telt de har fått låne av en nabo. Mennene må sove ute. Foto: Tiril Skarstein/Flyktninghjelpen