Mohamed Abdi (43), an NRC staffer, speaks to a Somali refugee in Dadaab refugee camp, Kenya.

About 23,000 refugees who have left Dadaab camp this year to return back to Somalia. They are part of a return programme set up by the UN’s refugee agency and the Government of Kenya. NRC is working to ensure that people returning to Somalia are given information about the areas they are going to, and that process is well coordinated and returnees are protected. 

Date: September 2016

Photo credit: NRC/ Fredrik Lerneryd
Mohamed Abdi (43) er ansatt i Flyktninghjelpen. Her snakker han med somaliske flyktninger i Dadaab flyktningleir i Kenya. Flyktninghjelpen jobber for å sikre at somaliske flyktninger i Kenya som planlegger å vende hjem til Somalia får riktig informasjon om områdene de reiser til, at prosessen er godt planlagt og at de som vender hjem får beskyttelse. Foto: Fredrik Lerneryd/Flyktninghjelpen

Fristen for å stenge verdens største flyktningleir må oppheves

Pressemelding|Publisert 10. okt 2016
– Fristen som er satt for å stenge verdens største flyktningleir må oppheves, sier Jan Egeland, generalsekretær i Flyktninghjelpen.

En ny rapport fra Flyktninghjelpen kritiserer returene av somaliske flyktninger fra Dadaab i Kenya til Somalia fordi returprosessen ikke lenger er basert på valgfrihet, trygghet og verdighet.

Det ble i mai i år bestemt av kenyanske myndigheter at verdens største flyktningleir Dadaab skulle stenges. I rapporten ”Dadaabs brutte løfter” som ble lansert i dag, understrekes det at beslutningen har ført til at prosessen med å returnere somaliske flyktninger fra Kenya til Somalia ikke lenger møter internasjonal standarder, og at man bryter løftene om at retur skulle skjer frivillig og i trygge rammer.

Trenger internasjonal beskyttelse

– Vi kan tilrettelegge for frivillig retur til Somalia, men presset på å tømme Dadaab leiren for 280.000 registrerte flyktninger har ført til kaotiske tilstander. Returene vi nå er vitne til er ikke lenger frivillige, verdige eller trygge, sier Egeland.

– Flyktninger i Dadaab trenger internasjonal beskyttelse. De kenyanske myndighetene og FNs høykommissær for flyktninger må gjeninnføre prinsippet om at returprosessen skal være velorganisert og frivillig, legger han til.

Treparts-avtalen for frivillig retur for somaliske flyktninger fra Kenya ble signert av kenyanske og somaliske myndigheter og FNs høykommissær for flyktninger i 2013. Den er basert på folkeretten og skapte et rammeverk for hvordan retur skulle organiseres.

– Det første returprogrammet under treparts-avtalen var i all hovedsak en suksess, siden den garanterte at somaliere skulle få hjelp til å reise trygt tilbake til Somalia. Vi må tilbake til disse prinsippene i avtalen, istedenfor å presse så mange som mulig til å reise så fort som mulig, sier Egeland.

Problemfylt retur

Flyktninghjelpens rapport viser til flere problemer med dagens returprosess; I tillegg til at man ikke forholder seg til internasjonale standarder om frivillighet, viser rapporten at selve returprosessen ikke foregår i trygge rammer. Det påpekes også at presset på å få fortgang i prosessen gjør at man risikerer å få en svingdøreffekt – der mennesker som er sendt tilbake til Somalia vil forsøke å ta seg inn igjen i Kenya.

– Behovene knyttet til det høye antallet sårbare somaliere som nå etter planen skal returneres, er langt høyere enn kapasiteten vi har til å hjelpe dem i Somalia, sier Neil Turner, Flyktninghjelpens landdirektør i Kenya.

– Målet må være å få til bærekraftig retur. Vi må forhindre at mennesker ender opp i leire for internt fordrevne i Somalia eller at de reiser tilbake til Kenya og oppholder seg der som uregistrerte flyktninger, legger han til.

Mer enn 80 prosent at befolkningen i Somalia lever i fattigdom, og over en million er på flukt i eget land. Grunnleggende tjenester og infrastruktur er utilstrekkelig eller ikke-eksisterende. I tillegg er sikkerhetssituasjonen i mange områder svært ustabil. 74 prosent av de somaliske flyktningene i Dadaab sa i august i år at de ikke ønsker å dra tilbake ennå. De fleste begrunnet det med den ustabile sikkerhetssituasjonen i hjemlandet.