I BUNNLØS SORG: Ibrahim Hussein Mohammed sørger over sin to døtre, som ble drept under flukten.

Mosul: Dødelig flukt

Karl Schembri|Publisert 24. okt 2016
Ibrahim Hussein Mohammed mistet to døtre på flukt fra krigshandlingene i og rundt den beleirede irakiske byen Mosul.

- Kun ti minutter etter vi la ut på den farlige fluktruten snublet to av døtrene mine i en tråd og utløste en bombe. Vår ni år gamle datter døde momentant. Det var ingenting igjen av henne, forteller Ibrahim Hussein Mohammed gråtkvalt. Vi møter han og resten av familien i flyktningleiren Debaga. Leiren huser mer enn 8.000 familier som har flyktet fra hjemmene sine nær Mosul og andre krigsområder i Irak.

Kun ti minutter etter at vi la ut på den farlige fluktruten snublet to av døtrene mine i en tråd og utløste en bombe. Vår ni år gamle datter døde momentant. Det var ingenting igjen av henne.
IBRAHIM HUSSEIN MOHAMMED, internt fordrevet iraker

- Vi begravde henne under det vi kunne finne av steiner og murblokker. Min andre datter på 17 år, fikk sprengt av seg det ene benet. Siden jeg har hjerteproblemer, måtte kona mi bære henne i en times tid, til vi møtte på noen regjeringssoldater. De gjorde det de kunne for å hjelpe, men livet stod ikke til å redde. Så kjørte de oss til Debagaleiren, forteller han med skjelvende stemme.

1.2 millioner irakiske sivile er nå i livsfare i og rundt byen Mosul. Hundretusener risikerer å bli fanget i kryssild, drept av landminer og andre eksplosiver, eller bli angrepet i sine egne hjem.

TRUMATISERT. Ibrahim Hussein Mohammed mistet to døtre under flukten. Dette teltet i Debagaleiren er blitt familiens nye midlertidige hjem. Her forsøker han å ta vare på de gjenlevende barna og resten av familien.

Traumatiserte

Mohammeds yngste datter er blitt traumatisert av å se de to søstre bli drept rett foran seg. Hun snakker ikke mer og er veldig rastløs.
- Jeg har enda en datter som er inne i Mosul. Hun så jeg sist for fire måneder siden, og jeg har ikke hørt noe fra henne. Hun er gift med en mann fra Mosul. På grunn av stengte veier kommer de seg ikke ut. Jeg håper byen blir gjenerobret snart slik at jeg i det minste kan få én datter tilbake, fortsetter han.

Dette er én av historiene til familier som har flyktet fra krigshandlingene nær Mosul. Mohammed og hans familie kommer opprinnelig fra Shirqat, 80 kilometer sør for Mosul, men har bodd i landsbyen Ganoush, etter at IS drev dem på flukt.

BARNA LIDER: Debagaleiren huser mer enn 8.000 familier som har flyktet fra hjemmene sine i Mosul, nærliggende byer, og andre steder. Flyktninghjelpen deler ut drikkevann, mat, hygieneartikler og babyutstyr, i tillegg sørger vi for utdanning til barn i skolealder. Foto: Elias Abu Ata/Flyktninghjelpen

Bekymret for vinteren

- Vi flyktet videre fra landsbyen Ganoush til Al Haj Ali for noen uker siden, men uten noen eiendeler, sier Mohammed.

Nå bekymrer han seg for vinteren.

- Med vinteren kommer regnet. Det vil bli veldig gjørmete og teltene våre vil bli oversvømt. Vi håper det snart blir trygt, slik at vi kan vende hjem. Vi ønsker å dra tilbake så fort som mulig, men vi kan ikke dra før hele området er gjenerobret.

Jobber døgnet rundt

- Vi frykter at de humanitære følgene av denne operasjonen vil være enorme, og vi har jobbet døgnet rundt for å forberede oss på en masseflukt, sier Flyktninghjelpens landdirektør i Irak, Wolfgang Gressmann.

NØDHJELP: På et utdelingspunkt i Debaga leir forbereder Flyktninghjelpens ansatte nødhjelp som mat, vann og hygieneartikler til nylig internt fordrevne familier. Flyktningleiren huser mer enn 8.000 familier som har flyktet fra hjemmene sine i Mosul, nærliggende byer, og andre steder. Foto: Karl Schembri/Flyktninghjelpen.

Siden mai 2016 har Flyktninghjelpen gitt humanitær nødhjelp til familier som har flyktet fra områder rundt Mosul. Nye flyktningleirer er opprettet og flere er under bygging. I leiren Debaga har Flyktninghjelpen sørget for mat, vann, hygieneartikler og babyutstyr til over 8.000 familier

- Vi øker nå nødhjelpsinnsatsen og gjør oss klare til å ta hånd om 200.000 mennesker de neste seks månedene, sier Flyktninghjelpens nødhjelpssjef, Mads Almaas.

Uten framtid

Mohammed ser ingen framtid for hjemlandet sitt. - Det finnes ingen framtid i Irak. Jeg har ingen framtid. Det hadde vært bedre hvis jeg hadde dødd og ikke måtte se mine døtre dø. Det er ingen skoler, utdanning eller fremtid i Irak. Vi går fra en krig til en annen. Hvor mange år har Irak vært i krig? Irak pleide å være kilden til fred og godhet, men ikke nå lenger.