Generalsekretær i Flyktninghjelpen, Jan Egeland, og daværende sjef i FNs flyktningorganisasjon (UNHCR), António Guterres, på en konferanse om internt fordrevne i Geneve i mai 2014. Foto: Fabrice Coffrini/AFP Photo

Ny FN-sjef står ved flyktningenes side

Thale Jenssen|Publisert 13. okt 2016
– Vi gratulerer António Guterres som ny generalsekretær i FN. Han har et brennende engasjement for flyktninger i en tid hvor verden trenger dette sårt, sier Flyktninghjelpens generalsekretær Jan Egeland.

Torsdag 13. oktober ble den tidligere sjefen for FNs flyktningorganisasjon (UNHCR), António Guterres, valgt som ny generalsekretær av FNs generalforsamling, etter anbefaling fra et samstemt sikkerhetsråd. Flyktninghjelpen gratulerer Guterres og oppfordrer ham til å fortsette sitt utrettelige arbeid for flyktningers rettigheter.

– En sann humanitær leder og forsvarer av flyktningers rettigheter blir ny generalsekretær i FN! Gratulerer, António Guterres! Lykke til i en kriserammet verden, sier Jan Egeland på twitter.

Guterres får ingen lett jobb. Vi lever i en tid hvor over 65 millioner mennesker er drevet på flukt og konflikter forårsaker enorme lidelser. Verden trenger en sterk FN-leder. Oppgaven hans blir å finne politiske løsninger på kriser og konflikter verden over, og samtidig sørge for livreddende hjelp til de rammede.

Enorme utfordringer

Da FN ble opprettet i 1945, var hovedmålet å forhindre nye kriger og løse de enorme utfordringene til millioner av mennesker på flukt. De siste tiårene har antallet kriger mellom land gått ned, mens antallet interne konflikter øker og antallet mennesker på flukt aldri har vært høyere.

– Sivile blir regelmessig angrepet i en rekke voldelige konflikter, som sammen med klimaendringer tvinger millioner av mennesker til å forlate hjemmene sine hvert år. Denne ekstremt utfordrende situasjonen stiller store krav til FN, og Guterres’ suksess avhenger av verdensledernes vilje til å akseptere hans rolle og dra i samme retning, sier Jan Egeland.

Denne ekstremt utfordrende situasjonen stiller store krav til FN, og Guterres’ suksess avhenger av verdensledernes vilje til å akseptere hans rolle og dra i samme retning.
Jan Egeland, generalsekretær i Flyktninghjelpen