9 year old Marhaba and her cousin, 13 year old Gul Agha, take a break while carrying family belongings to a relative’s tent in an IDP settlement in Herat. Province, June 5, 2012. Photo Credit: NRC/Farzana Wahidy
PÅ FLUKT: To afghanske barn på flukt i provinsen Herat i Afghanistan i 2012. De bærer med seg familiens telt og andre eiendeler. Siden den gang er antallet internt fordrevne økt samtidig som hjelpeinnsatsen er blitt trappet ned. Foto: Flyktninghjelpen/Farzana Wahidy.

Vender afghanerne ryggen

Tiril Skarstein|Publisert 04. okt 2016
Konflikten blir verre, antallet mennesker på flukt øker og den humanitære bistanden tørker ut. Her er fem grafer som viser hvordan vi har vendt ryggen til sivile afghanere.

Trodde du at sikkerhetssituasjonen i Afghanistan hadde blitt bedre? Da må du tro om igjen. Femten år etter den USA-ledede invasjonen av Afghanistan peker altfor mange piler i feil retning. Les også: I skyggen av Europas flyktningkrise.

# 1: Konflikten forverres

Konflikten i landet sprer seg og har tatt et økende antall sivile liv. I 2015 var det totale antallet drepte sivile det høyeste siden FN startet å telle i 2009. I løpet av årets første seks måneder har tallet på drepte økt med fire prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Les mer her.

 

# 2: Antallet mennesker på flukt øker

Tallet på internt fordrevne i Afghanistan har økt raskt de siste årene og har nå passert 1,2 millioner. Antallet har ikke vært så høyt siden 2002. Hver dag blir 1.000 mennesker tvunget på flukt fra hjemmene sine og ender opp som flyktninger i eget land. Det forventes at 400.000 nye mennesker blir drevet på flukt i løpet av 2016. Mange familier på flukt mangler tak over hodet og kjemper nå en kamp mot klokka for å skaffe seg husly før den iskalde vinteren setter inn.

 

# 3: Den humanitære hjelpen reduseres

Den humanitære hjelpen til Afghanistan har rast fra rundt 700 millioner amerikanske dollar i 2009 til kun 434 millioner dollar i fjor. I år er situasjonen prekær: I august lanserte FN og andre humanitære aktører en ny appell for å møte behovene til en uforutsett økning i antall mennesker som ble drevet på flukt og i antall flyktninger som returnerte til Afghanistan. Til sammen har FN og humanitære aktører bedt om 491 millioner amerikanske dollar i år, men kun 32 prosent av appellene har blitt dekket så langt.

 

# 4: Mange får ikke hjelp

Over 2,7 millioner mennesker i Afghanistan er underernærte, inkludert én million barn under fem år. Av disse er 365.000 alvorlig underernærte, men kun 35 prosent får behandling. Over 126.000 afghanske barn under fem år dør av underernæring hvert år, og dette er en medvirkende faktor til 45 prosent av alle barnedødsfall i landet. For å takle underernæring, trenger ikke folk kun å ha tilgang til riktig mat, men også rent vann og sanitærtjenester for å forhindre diaré og andre vannbårne sykdommer. Les mer her.

 

# 5: Penger til krig – ikke til hjelp

USA alene har brukt 685 milliarder amerikanske dollar på krigen i Afghanistan, ifølge Congressional Research Services/Federation of American Scientist, og den faktiske kostnaden er kanskje enda høyere. Hvordan kan det være så vanskelig å finne de nødvendige 491 millioner dollarene til humanitær hjelp? For at landet skal kunne komme seg videre, må vi sørge for at befolkningen har den nødvendige støtten de trenger for kunne forsørge familien og at barna har tilgang til utdanning – også de som er rammet av konflikten og lever på flukt. Dette er den beste investeringen vi kan gjøre for Afghanistans fremtid, og den er absolutt gjennomførbar.