Zaria (number three from the right) has returned from Pakistan to Afghanistan together with her family, seeing no other opportunities. Now they have settled in Nangarhar, but the children are not able to attend school in Afghanistan yet. Photo: Tiril Skarstein, NRC

Quotes:
I want to be educated and become a doctor.
I hope to be able to go to school again.
Les billedteksten – Vi er glade for at vi i det minste har et telt, sier Zaria. Men hun har et ønske til: – Jeg håper vi kan begynne på skolen igjen, forklarer hun og forteller at hun vil bli lege. Foto: Tiril Skarstein/Flyktninghjelpen

Vender hjemløse tilbake

Tiril Skarstein|Publisert 28. okt 2016|Endret 31. okt 2016
– Her har vi ingenting. Vi har ikke noe sted å bo og den sterke sola brenner, sier Zaria. Hun har akkurat vendt hjem til Afghanistan fra Pakistan. Etter to uker uten tak over hodet, har familien endelig fått et telt.

De siste fire månedene har over 150.000 afghanske flyktninger returnert fra Pakistan til Afghanistan. Dette har skapt en større krise enn humanitære organisasjoner var forberedt på.

– De som var formelt registrerte flyktninger i Pakistan har fått hjelp, men det har vært utfordrende å få nødvending økonomisk støtte for å dekke behovene til et stort antall uregistrerte flyktninger, forklarer fungerende programansvarlig for Flyktninghjelpen i Afghanistan, Will Carter.

Støtten fra det svenske direktoratet for utviklingssamarbeid (Sida), bidro til at Flyktninghjelpen kunne dele ut telt til 971 familier. I tillegg vil 842 familier motta telt takket være støtte fra FNs kontor for koordinering av humanitær innsats (OCHA).

– Vi kjemper en kamp mot klokka for at familier skal få tak over hodet før vinteren kommer. På den tiden av året sprer vannbårne sykdommer seg raskt, sier Carter.

Vi kjemper en kamp mot klokka for at familier skal få tak over hodet før vinteren kommer. På den tiden av året sprer vannbårne sykdommer seg raskt.
Will Carter, fungerende programansvarlig for Flyktninghjelpen i Afghanistan

Uten et valg

– Vi hadde et vakkert hus. Det var trygt og vi hadde alt vi trengte, forteller Zaria om livet sitt i Pakistan.

Som de fleste av søsknene sine, ble hun født i Pakistan og har aldri vært i Afghanistan før oktober i år. Familien flyktet fra Afghanistan for 30 år siden, under den russiske invasjonen.

– Inntil nylig levde vi et godt liv i Pakistan. Nå er det ikke lenger trygt. Vi hadde ikke noe annet valg enn å dra tilbake til Afghanistan, forklarer Zarias storebror, Omar (21).

 Hver eneste dag i oktober returnerte 1.700 afghanere fra Pakistan til Afghanistan. Den Internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM) forventer at ytterligere 150.000 personer vil vende tilbake til Afghanistan innen året er omme. De fleste reiser til Nangarhar provinsen.

Les billedteksten Familien til Zaria og Omar setter opp nye telt. Nå trenger ingen å sove uten tak over hodet. Foto: Enayatullah Azad/Flyktninghjelpen

Slår opp telt

Zaria, Omar og rundt 30 andre familiemedlemmer har bosatt seg hos en eldre bror, som leier et jordstykke i utkanten av Jalalabad. Det er trangt om plassen, så de fleste har sovet ute. Nå setter de opp tre nye telt i brorens bakgård.

– Vi har levd under veldig vanskelige forhold. Barna har blitt syke på grunn av dårlige levekår og mangel på husly, sier Omar.

Flyktninghjelpens team på bakken deler Omars bekymringer.

– Det er grusomt å se så mange returnerte familier som lider og lever under forferdelige forhold. Vi ser små barn som er veldig syke. Med støtten fra det svenske direktoratet for utviklingssamarbeid var vi blant de første som ga hjelp. Vi har nådd flere av de mest sårbare familiene, men det er fortsatt mange som ikke får nødvendig hjelp, sier Carter.

– Familiene er takknemlige for at barna deres ikke lenger sover på bakken og uten tak over hodet, men de er fortsatt veldig bekymret for fremtiden, legger han til.

Les billedteksten Omar (21) setter fingeravtrykket sitt på Flyktninghjelpens liste over hvem som mottar nødhjelpstelt. Etter dette mottar han en kvittering og kan hente teltet sitt. Prosjektet støttes av svenske Sida. Foto: Tiril Skarstein/Flyktninghjelpen
Fakta
 • Hver eneste dag i starten av oktober returnerte i gjennomsnitt over 1.700 mennesker fra Pakistan til Afghanistan.
 • Over 150.000 personer har returnert i løpet av de siste fire månedene.
 • Hvis trenden fortsetter kan ytterligere 150.000 personer vende tilbake til Afghanistan før året er omme.
 • De som mangler gyldig dokumentasjon på flyktningstatusen sin, mottar veldig lite hjelp.
 • 70 prosent av menneskene som kommer reiser til Nangarhar provinsen.
 • Omtrent to av tre som vender tilbake er barn under 18 år.
 • FN har i en appell bedt om 152 millioner amerikanske dollar for å støtte de mange returnerte og internt fordrevne i Afghanistan.
 • Det svenske direktoratet for utviklingssamarbeid (Sida) har bidratt med 15 millioner svenske kroner til Flyktninghjelpens arbeid for å hjelpe returnerte familier med husly, vann og sanitære fasiliteter og skolegang for barn og unge.
 • Det humanitære fondet for Afghanistan, drevet av FNs kontor for koordinering av humanitær innsats (OCHA), har bidratt med 775.000 amerikanske dollar til telt.
 • Det norske utenriksdepartementet har bidratt med ni millioner norske kroner i støtte til leirdrift, husly, vann og sanitære fasiliteter og vinterforberedelser.
 • EUs kontor for nødhjelp og sivil beskyttelse (ECHO) har støttet utdanning og livsviktig nødhjelp.

 

IOM og Flyktninghjelpen
Les billedteksten Leder av nødhjelpsteamet Rahim Gul Amin (i midten) og fungerende programansvarlig Will Carter (til høyre) jobber for at mennesker som vender tilbake fra Pakistan skal få et telt å sove i. Foto: Tiril Skarstein/Flyktninghjelpen