Vinnerne av UNHCRs Nansenpris 2016, Efi Latsoudi og Konstantinos Mitragas står foran en haug av redningsvester nord på den greske øya Lesvos. Den enorme haugen, fem meter høy og på størrelse med seks fotballbaner, er en uforglemmelig påminnelse om farene de som ankom greske strender møtte i 2015. Foto: UNHCR/ Gordon Welters

Greske frivillige vinner Nansenprisen

Publisert 05. sep 2016
– Mens flyktninger i økende grad blir møtt av murer, diskriminering og restriksjoner, viser de greske frivillige medmenneskelighet og solidaritet gjennom arbeidet de gjør for mennesker på flukt, sier Jan Egeland, Generalsekretær i Flyktninghjelpen.

Konstantinos Mitragas i Hellenic Rescue Team (HRT) og lederen for PIKPA-senteret, Efi Latsoudi, er sammen vinnere Nansenprisen 2016. Prisen hedrer ekstraordinært humanitært arbeid for flyktninger, internt fordrevne og statsløse mennesker og deles ut av FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR). I løpet av flyktningkrisen i 2015, reddet de liv og skapte en trygg havn for tusener av sårbare flyktninger på greske strender. 

Jobbet dag og natt

Konstantinos Mitragas er sjøkaptein og generalsekretær i det greske redningsselskapet HRT. Han får prisen på vegne av teamet bestående av 2000 frivillige redningsarbeidere. I 2015 jobbet de dag og natt og utførte til sammen 1035 redningsaksjoner, reddet 2500 liv og hjalp mer enn 7000 mennesker i sikkerhet.

– 2015 var så langt det vanskeligste året vi har hatt som redningsarbeidere. Det var forferdelig. Mange døde, også barn, og det setter dype spor i deg, sier Konstantinos Mitragas.

– Motivasjonen min kommer fra hjertet, og det tror jeg gjelder for alle oss frivillige. Uansett hvor vi kommer fra og hvilken religion vi tilhører, som redningsteam må vi bare være der. Vi må stå sammen gjennom kriser og tunge tider.

Motivasjonen min kommer fra hjertet, og det tror jeg gjelder for alle oss frivillige. Uansett hvor vi kommer fra og hvilken religion vi tilhører, som redningsteam må vi bare være der.
Konstantinos Mitragas, Nansenprisvinner

Solidaritet

Efi Latsoudi får prisen for sitt arbeid som leder av PIKPA-senteret på den greske øya Lesvos. Senteret gir flyktninger et trygt sted å være, særlig for kvinner som har mistet barna sine under overfarten fra Tyrkia, og mennesker med nedsatt funksjonsevne. Da flyktningstrømmen var på sitt mest massive hjalp PIKPA 600 flyktninger om dagen, fire ganger mer enn senteret i utgangspunktet har kapasitet til. De delte også ut over 2000 måltider hver dag.

– For meg er ikke det å hjelpe flyktninger noe enestående eller usedvanlig, det er noe vi bare må gjøre. Jeg tror årsaken til at greske og internasjonale frivillige kommer til Lesvos har med solidaritet å gjøre, det er noe vi har i blodet. Dette er en side av Europa, en positiv side, og det er fantastisk. Denne solidariteten kan utrette mirakler, sier Efi Latsoudi.

For meg er ikke det å hjelpe flyktninger noe enestående eller usedvanlig, det er noe vi bare må gjøre.
Efi Latsoudi, Nansenprisvinner

10.000 mennesker hver dag

Over 850.000 mennesker kom til Hellas over Middelhavet i fjor, mer enn 500.000 av dem var på Lesvos. Flest ankom i oktober, da kom opp mot 10.000 mennesker hver dag fordi konfliktene i Syria, Afghanistan og Irak fortsatte å drive mennesker på flukt. Dessverre mistet over 270 mennesker livet i greske farvann i løpet av året.

Årets Nansenpris er en anerkjennelse av alle dem som stiller opp frivillig for å hjelpe mennesker som har vært tvunget til å forlate hjemmene sine, og alle dem som har tatt imot flyktninger og bidratt til at mennesker finner seg til rette og føler seg velkommen dit de kommer.

– Innsatsen til engasjerte enkeltpersoner viser håp for vår europeiske sivilisasjon. Efi Latsoudi og Konstantinos Mitragas er levende eksempler på hvorfor vi må sette medmenneskelighet først, sier Jan Egeland.

Vinnerne vil bli tildelt prisen på en seremoni i Geneve i Sveits 3. oktober. Prisen deles ut av FNs Høykommissær for flyktninger, Flyktninghjelpen og den norske og sveitsiske regjering.