Les billedteksten ET NYTT HJEM, EN NY BEGYNNELSE: Samira (2) hadde lungebetennelse da vi møtte henne i Behsud, Jalalabad i september 2016. Vi støttet familien hennes med penger til mat, husly og medisiner. Seks måneder senere går det mye bedre med Samira. Foto: Flyktninghjelpen/Enayatullah Azad

Bygger opp igjen fremtiden

Enayatullah Azad|Publisert 07. jul 2017
Afghanistan/Behsud: Flyktninghjelpen bygger nye hjem og hjelper afghanske flyktninger som vender tilbake med å skape en ny fremtid.

Husker du fem år gamle Kamran? For seks måneder siden var familien hans en av mange afghanske familier som følte seg tvunget til å forlate Pakistan og reise tilbake til hjemlandet. På en forlatt tomt i Behsud distriktet i Nangarhar fant Flyktninghjelpens medarbeidere Kamran. Han lå under et gammelt telt, var utmattet og underernært.

 

2016: Kamran i dårlig form

Les billedteksten Kamran er underernært og sliten etter at familien hans måtte flykte tilbake til Afghanistan fra Pakistan. Han ligger under et falleferdig gammelt telt. Foto: Flyktninghjelpen/Jim Huylebroek

       

2017: Kamran leker med andre barn

        

Les billedteksten Frisk: Kamran (foran) har fått tilbake kreftene og leker sammen med søsknene sine utenfor hjemmet som Flyktninghjelpen bygde til familien hans. Foto: Flyktninghjelpen/Enayatullah Azad

       

Heldigvis går det mye bedre i dag. Nå leker og ler Kamran med søsknene sine.

     

Bygger hus

Familien bor fortsatt på den gamle tomta, men med støtte fra FNs humanitære samordningsenhet (OCHA) har Flyktninghjelpen bygget nye hus med toaletter til noen av de hjemvendte familiene.

– Husene har reddet oss fra vind og regn gjennom den harde vinteren, sier Najibullah, far til Kamran og syv andre barn.

   

2016: Levde uten tak over hodet

           

Les billedteksten SEPTEMBER 2016: En jente står foran familiens telt. Dette er hennes nye hjem etter at hun måtte forlate Pakistan sammen med sin far og onkel. Det er ikke vann eller toalett her, og de har bare mat nok til et par dager. Foto: Flyktninghjelpen/Jim Huylebroe

        

2017: Nye hjem og en lysere framtid

Band e Bela, byen hvor Kamrans familie bor, huser mange andre familier som også støttes av Flyktninghjelpen. Området er nå tilholdssted for flyktninger som nylig har returnert.

         

Les billedteksten Samira (2) hadde lungebetennelse da vi møtte henne i september. Seks måneder senere går det mye bedre med henne. Flyktninghjelpen dekket medisinske utgifter og hjalp familien hennes med å bygge et lite hus. Foto: Flyktninghjelpen/Enayatullah Azad

      

Reddet Samiras liv

Noen kilometer fra Band e Bela, I Daman, bor Mohammed Nabi. I September 2016 møtte vi han og datteren Samira (2). Da var Samira syk og veldig svak. Hun sov på en liten benk, uten husly. Familien hadde akkurat returnert fra Pakistan og hadde ikke tak over hodet.

        

Les billedteksten Samira (2) hadde lungebetennelse da vi møtte henne i september. Heldigvis går det mye bedre nå. Foto: Flyktninghjelpen/Jim Huylebroek

        

Med støtte fra det svenske utviklingsdirektoratet SIDA, har Flyktninghjelpen gitt telt til Samiras familie. Da familien fikk vite at Samira hadde lungebetennelse betalte Flyktninghjelpen alle medisinske utgifter. Nå føler hun seg mye bedre og har mer energi.

– Jeg er veldig takknemlig for den hjelpen vi har fått, forteller Samiras far, Mohammad Nabi. – Pengene fra Flyktninghjelpen har reddet livet til datteren min. 

     

Jeg er veldig takknemlig for den hjelpen vi har fått. Pengene fra Flyktninghjelpen har reddet livet til datteren min.
Mohammad Nabi, Samiras far

Bygger seg opp igjen

I dag er bosettingen nesten ikke gjenkjennelig. Med støtte fra OCHA har nye hus blitt satt opp, og flere bygges i områdene rundt.

Det gjenstår mye arbeid for å kunne ta i mot flyktningene som vender tilbake. De som allerede bor her trenger mer hjelp med å bygge opp igjen livene sine, samtidig ventes mange nye familier.

Likevel er Mohammed Nabi positiv. – Selv om det er tøffe tider og vanskelig å tjene penger er min første prioritet å sende barna på skolen.