Familier som flyktet fra krig i Sa'ada for over to år siden bor nå i en flyktningleir i Houth. Flyktninghjelpen har jobbet med å skaffe mat, tepper til 460 familier. Foto: Flyktninghjelpen/Nuha Mohammed

Eskalerende kamper og sult truer millioner av mennesker i Jemen

Publisert 25. apr 2017|Oppdatert 24. apr 2017
Donorland som møtes i Geneve i dag for å diskutere krisen i Jemen må gi solid økonomisk støtte for å forhindre sultkatastrofe og tap av flere menneskeliv.

Flyktninghjelpen og andre humanitære organisasjoner advarer om at eskalerende kamper i landet – særlig i områdene rundt Hudaydah – vil gjøre det vanskeligere å nå frem med hjelp til mennesker som allerede lever på randen av sult.  

 Verden må øke den humanitære bistanden til Jemen nå som millioner av mennesker står i fare for å dø av sult, sier Jan Egeland, generalsekretær i Flyktninghjelpen.

Jemen er avhengig av import for å møte befolkningens grunnleggende behov for mat, drivstoff og medisin. Allerede før konflikten fant rundt 80 prosent av importen veien inn til Jemen gjennom havnen i Hudaydah. Det fryktes nå at kampene i området kan ramme havnen og gjøre det vanskeligere å få humanitær hjelp inn i landet.

 Dersom kampene spres og eskalerer, er det fare for at bistand og import gjennom havnen i Hudaydah stopper opp, det vil sette millioner av sivile liv i fare, sier Egeland.

Humanitære organisasjoner trenger 2,1 milliarder dollar (omtrent 18 milliarder norske kroner) for å nå frem med nødhjelp til 12 millioner mennesker. Hittil i år er bare 15 prosent av dette beløpet dekket. Uten umiddelbar økonomisk støtte til det humanitære arbeidet blir det vanskelig å forhindre en sultkatastrofe i Jemen.

Humanitær bistand er ment å hjelpe de mest utsatte menneskene i en krise. Jemen er nå på vei til å bli et land der nesten alle trenger hjelp. Nærmere 19 millioner mennesker - to tredjedeler av befolkningen - har behov for nødhjelp.

Flyktninghjelpen oppfordrer regjeringer og aktører med innflytelse over partene i konflikten til å presse frem en inkluderende fredsprosess etter mer enn to år med en krig som preger hele landet.

 I dag må verdenssamfunnet stille opp med de økonomiske midlene som skal til for å redde liv. Men finansiering alene vil ikke løse de underliggende årsakene til denne katastrofen. Kun en omfattende og inkluderende fredsprosess vil kunne snu utviklingen og skape trygge liv for befolkningen i Jemen, sier Egeland.

Til redaksjonen

Flyktninghjelpen har talspersoner tilgjengelig for intervjuer i Jemen og i Jordan (som snakker engelsk, arabisk og norsk).

Bruk gjerne B-roll og filmer med time-codes om dere ønsker det.

Vi har også bilder fra Jemen til fritt bruk. 

Pressekontakter

Media hotline, info@nrc.no, +47 905 62 329

Nuha Mohammed, kommunikasjonsansvarlig i Jemen, nuha.mohammed@nrc.no, +967 737 006 163

Alvhild Stromme, Medierådgiver, alvhild.stromme@nrc.no, +962 790 726 925 (Jordan) og 971 92 777 (Norge)