Luz Carine og søsknene hennes har fått skolebøker, skrivesaker og annet skoleutstyr av Flyktninghjelpen. – Jeg liker å gå skolen fordi vi lærer ting som er bra for framtiden, som matematikk. Jeg liker også skolen fordi jeg har gode venner der, forteller Luz Carine. Foto: Ingrid Prestetun/Flyktninghjelpen

Flyktet fra helikopterangrep

Publisert 26. apr 2017
– Jeg var veldig redd, forteller Luz Carine (9) fra Colombia. Det er det eneste hun husker fra dagen hun flyktet.

Da væpnede grupper i helikoptre kom og begynte å skyte over landsbyen, ble Luz Carine tvunget til å flykte sammen med familien.

Jentas mor, Luz Arango, forteller om den grufulle opplevelsen.

– Alle gråt. Vi skalv og ba til Gud om hjelp. Vi visste ikke hva vi skulle gjøre. Helikoptrene fløy over oss og skjøt over alt, i nabolaget, i hele landsbyen.

Familien gjemte seg inne i huset. De hadde ikke nok mat og fikk ikke sove.

– Barna var så stresset og skalv så voldsomt etter angrepene at de ble syke, forteller moren.

Klarte å flykte

Den tredje natten i skjul klarte de å flykte. De kom seg til Guapi, en landsby som ligger åtte timer ned langs elven fra landsbyen deres.

– Nå i ettertid blir barna livredde bare de hører lyden av et helikopter, forteller moren.

Nå bor Luz Carine i en liten hytte i Guapi samen med moren og fire søsken. Faren hennes bor ikke sammen med resten av familien. Det er vanskelig å finne jobb i Guapi, så faren bor og jobber utenfor byen. Han kommer hjem for å treffe familien så ofte han kan, men reisen er dyr, og det kan gå opp til tre måneder mellom hvert besøk.

– Jeg liker å gå på skolen, fordi jeg elsker å lære ting av læreren vår, forteller broren til Luz Carine. Han heter Diego Ramon og er 11 år gammel. Foto: Ingrid Prestetun/Flyktninghjelpen

Fikk hjelp

Hytta de bor i, er laget av tre, og taket er av bølgeblikk. Husleien er altfor dyr, men huseieren nekter å sette den ned, forteller Luz Carines mor.

Familien har fått hjelp fra Flyktninghjelpen. Luz Carine og søsknene hennes har fått skolebøker, skrivesaker og annet skoleutstyr. 

– Jeg liker å gå skolen fordi jeg lærer ting jeg vil ha nytte av i framtiden, som matematikk. Jeg liker også skolen fordi jeg har gode venner der, sier Luz Carine.

Moren sier at skolen i Guapi er en av grunnene til at de ikke vil reise hjem ennå. Selv deltar hun i Flyktninghjelpens utdanningsprogram for voksne. Hun går på skole hver lørdag og søndag for å lære å lese og skrive.

Luz Carine bor i en liten hytte i Guapi samen med moren og fire søsken. – Det er vanskelig å finne jobb i Guapi, og uten en hage hvor vi kan dyrke vår egen mat, er det vanskelig å ta vare på barna, forteller moren hennes. Foto: Ingrid Prestetun/Flyktninghjelpen

Rettigheter

Flyktninghjelpen har også gitt juridisk hjelp til familien, slik at de får den økonomiske hjelpen de har rett til som internt fordrevne. Ifølge loven i Colombia skal familier på flukt få støtte fra myndighetene. Når myndighetene ikke følger loven, bistår Flyktninghjelpen familiene med å kreve den støtten de har rett på.

Luz Carine har ett ønske for framtiden.

– Jeg vil at alle barn i verden skal leve i fred, at de er snille mot andre mennesker og behandler dem med respekt. Det betyr ikke noe hvor store de er eller hvordan de ser ut, men de må respektere hverandre, sier hun.

– Jeg skulle ønske at alle barn i verden kunne leve i fred og være snille med andre mennesker og respektere hverandre, sier Luz Carine. Foto: Ingrid Prestetun/Flyktninghjelpen
Flyktninghjelpen i Guapi
  • Vi gir utdanning og yrkesopplæring til barn og unge som er rammet av konflikten i Colombia.
  • Vi sikrer at barn som er rammet av kriser raskt kan ta opp igjen skoleaktiviteter i et trygt læringsmiljø.
  • Vi gir fri rettshjelp, informasjon og hjelp til lokalsamfunnet for å sikre rettighetene og hjelp til familier som er fordrevet.
– Der vi bodde før, hadde vi bedre tilgang på mat, vann og arbeid. Den eneste tingen som er bedre her i Guapi, er skole og helsetjenester, sier moren. Det nye huset er mindre. Moren har ikke sitt eget rom, hun sover i en hengekøye i stua. Foto: Ingrid Prestetun/Flyktninghjelpen