Over 60.000 internt fordrevne bor i Dikwa. Foto: Jackie Okao/Flyktninghjelpen

Jobber på spreng for å redde liv

Jackie Okao|Publisert 12. apr 2017

Støtt vårt nødhjelpsarbeid:  Send SULT til 2142 (kr 200,-) 

NIGERIA / Borno-delstaten: Flyktninghjelpen skal sikre mat til 500 familier i Dikwa med støtte fra svenske SIDA (Swedish International Development Cooperation Agency).

Internt fordrevne familier er uten tilgang til mat til tross for at verdens ledere i fjor inngikk avtale for å styrke beredskapen i humanitære kriser.

Fembarnsfaren Ali (53) er en av flere tusen mennesker som har flyktet fra væpnede grupper i den nordnigerianske delstaten Borno. Han og barna har søkt tilflukt i vertssamfunnet Dikwa som huser 60.000 internt fordrevne.

Men hjelpen strekker ikke til i leiren som drives av syv hjelpeorganisasjoner. Etter tre uker har familien fremdeles ikke fått mat. Ali og barna overlever på restene til naboene i leiren, som deler det lille de har med familien. 

Verdens ledere forpliktet seg til å styrke hjelpeinnsatsen for mennesker i nød under World Humanitarian Summit i 2016. Samtidig går mange familier fremdeles sultne i Dikwa. Foto: Jackie Okao/Flyktninghjelpen

     

Lovet, men leverer ikke

Verdens ledere forpliktet seg til å styrke hjelpeinnsatsen for mennesker i nød under World Humanitarian Summit i 2016. Under toppmøtet ble lederne blant annet enige om økt finansiering og effektivisering av den humanitære innsatsen. Samtidig går mange familier fremdeles sultne i Dikwa.

Tobarnsfaren Hameed (20) flyktet med barna til Dikwa i fjor. Det gikk nesten ett år før de fikk sin første månedlige matlevering.

Humanitære organisasjoner arbeider på spreng for å gi husly, mat og helsetjenester til menneskene i Dikwa, Men de frykter at matmangelen vil føre til sultkatastrofe dersom situasjonen ikke bedrer seg.

Økende matetterspørsel

Mange familier har ikke tilgang til jorden sin på grunn av den farlige sikkerhetssituasjonen. Mens det nesten daglig arrangeres militæreskorte mellom Dikwa og den nærliggende landsbyen Maiduguri, brukes dette bare som en siste utvei. Humanitære organisasjoner frykter for sikkerheten etter en lastebil som fraktet mat ble angrepet i mars.

De som bor i Dikwa overlever nå ved å tørke matrester, slik at de kan spises når matmangelen blir akutt. Samtidig fortsetter fordrivelsene og opp til 100 nye internt fordrevne ankommer Dikwa hver dag, og etterspørselen etter mat øker dramatisk.