Les billedteksten Hawa selger frukt og grønnsaker fra kiosken sin i Sarkusta. Foto: Flyktninghjelpen

Kvinnelige entreprenørspirer blomstrer i Somalia

Michelle Delaney|Publisert 19. apr 2017
Kvinner i Mogadishu får muligheten til å starte egen bedrift med kontantstøtte fra Flyktninghjelpen.

Syvbarnsmoren Hawa (50) og familien flyktet til Mogadishu etter at kriminelle bander stjal alle husdyrene de eide. Jordbruksfamilien følte seg ikke lenger trygg hjemme i Baidoa-provinsen, og uten husdyrene stod de igjen uten levebrød.   

En by full av drømmer

Mogadishu er hjem til nesten en halv million internt fordrevne mennesker. Mange flyktet fra hjemmene sine under sultkatastrofen som rammet store deler av landet i 2011, i håp om et bedre liv. Andre, som Hawa, flyktet fra konflikten som har som har herjet landet i flere tiår.

7 av 10 lever under fattigdomsgrensen som følge  av den langvarige konflikten i landet. Mange må klare seg på ti kroner dagen. Mens over én million mennesker er internt fordrevne i Somalia, har ytterligere én million somaliere flyktet til nabolandene.

Åpner sin egen bedrift

I Mogadishu ble Hawa og familien flyttet frem og tilbake mellom leirer for internt fordrevne. Til slutt fikk familien slå seg til ro, og Hawa fant en jobb.

Mannen hennes var savnet, og Hawa tok hovedansvaret for å forsørge familien på ni. Men den nye jobben betalte dårlig, og det ble vanskelig å brødfø den store familien.

Med kontantstøtte fra Flyktninghjelpen fikk Hawa og andre kvinner i leiren muligheten til å starte egen bedrift. Hawa brukte pengene til å etablere sin egen kiosk, og i dag selger hun grønnsaker og frukt fra den lille butikken.

Nå har jeg fått hjelp til å sette opp denne kiosken og tjener såpass at jeg kan forsørge barna mine.
Hawa (50), syvbarnsmor.

– Jeg er takknemlig for støtten fra Flyktninghjelpen, forteller Hawa.

Før hun fikk kontantstøtte til å åpne sin egen butikk solgte Hawa de få grønnsakene hun hadde fra et lite bord.

– Mannen min har vært savnet i fire år, jeg vet ikke engang om han lever. Men nå har jeg fått hjelp til å sette opp denne kiosken og tjener såpass at jeg kan forsørge barna mine, sier hun.

Flyktninghjelpen har til nå hjulpet 50 kvinner med å starte sin egen bedrift i Mogadishu. Prosjektet, som er støttet av den norske regjeringen, gir hver kvinne et pengebeløp på 4000 kroner. Målet er at bedriftene skal sikre kvinnene en fremtidig inntekt.

– Jeg fikk til og med råd til en øyeoperasjon jeg trengte sårt, sier Hawa.

– Jeg brukte penger jeg tjente på kiosken til å dekke de medisinske kostnadene.

Bygger nettverk

Prosjektet gir også kvinnene opplæring innen næringsdrift. Målet er å skape et forum der kvinnene kan samarbeide og hjelpe hverandre for å lykkes som forretningskvinner.

– Jeg hadde en spennende diskusjon med de andre kvinnene under opplæringen, forklarer Hawa.

– De var åpne og varme. Vi diskuterte hvordan vi kan takle utfordringene vi står overfor hver dag.

Flyktninghjelpen har jobbet i Somalia siden 2004, og bistår mennesker med blant annet mat, utdanning, vann og juridiske tjenester.