Somalia står på dørstokken til sultkatastrofe. Foto: Nashon Tado

Somalia: 4 sultscenarier

Michelle Delaney|Publisert 06. apr 2017

Støtt vårt nødhjelpsarbeid:  Send SULT til 2142 (kr 200,-) 

Somalia er farlig nær sultkatastrofe. To regnsesonger uten nedbør har rammet store deler av befolkningen, og har forårsaket den verste tørken landet har sett på 20 år.

Mens regnmangel har ødelagt avlinger og tatt livet av husdyr, dør mennesker av underernæring. Foreldre tvinges til å selge eiendelene sine for å skaffe mat til familien. Mange vil sulte i hjel de neste månedene om verden ikke reagerer umiddelbart.

Her er fire scenarioer som kan utløse full sultkatastrofe i Somalia:

#1.  Mindre regn i april enn forventet

Det er meldt lite regn i april. Om regnsesongen Gu svikter, synker befolkningens kjøpekraft, samtidig som livsviktig bistand ikke når frem til utsatte landsbyer. Eksperter advarer nå om at det er stor sannsynlighet for at en sultkatastrofe vil ramme områder med lite regn.

Omlag 440.000 mennesker er drevet på flukt siden november, og mange må gå langt til fots for å finne vann og mat. Dette tilsvarer 3.000 mennesker hver dag, det høyeste antallet internt fordervene Somalia har sett siden tørken i 2011, da over 260.000 mennesker døde av sult. 

#2. Et økende humanitært behov

Den humanitære situasjonen i Somalia blir stadig verre. Halvparten av befolkningen, 6,2 millioner mennesker, er avhengig av humanitær hjelp for å overleve.

Det rapporteres om en drastisk økning i antall mennesker som har nådd farlig høye nivåer på internasjonale sultmålinger. For et halvt år siden levde 1.1 millioner mennesker i ”akutt” og ”humanitær” krise. Nå varsles det at om lag  2.9 millioner mennesker vil nå de kritiske nivåene i løpet av første halvår 2016. Fortsetter krisen, vil de oppleve det neste og høyeste steget på skalaen, nivå «sultkatastrofe».

Sykdomsutbrudd sprer seg også raskt i landet. Tilgangen til rent vann minsker, og mange tar i bruk utrygge vannkilder. Dette har ført til utbrudd av kolera og andre vannbårne sykdommer.

Et stort kolerautbrudd har rammet 19.000 mennesker i 11 av landets 18 regioner, og har allerede tatt 443 liv. Det varsles at antallet døde og syke vil øke når regnsesongen Gu slår inn.

Somalia er en tikkende bombe.

#3. Bistand når ikke frem til tørkerammede områder

Somalia er et av de mest utfordrende landene i verden for hjelpeorganisasjoner. Den væpnede konflikten i landet gjør det vanskelig å nå frem til de som trenger hjelpen mest. I januar og februar ble det enda vanskeligere å gi hjelp til mennesker i nød. Hvis tilgangen blir begrenset ytterligere, vil færre mennesker motta humanitær hjelp. Dette kan ha dødelige konsekvensene for mennesker som bor i utkantstrøk.

En økning i militære operasjoner kan tvinge folk til å flykte fra hjemmene sine, og begrense tilgangen til lokalsamfunn i nød.

#4. Hjelpeorganisasjoner klarer ikke å levere bistand i tide

Humanitære organisasjoner kjemper mot klokken for å avverge sultkatastrofe. En massiv økning i bistand er livsnødvendig i de kommende ukene for å hindre at flere mennesker sulter i hjel. Over 300 hjelpeorganisasjoner er allerede på plass, men omfanget av tørken vokser drastisk.

Det humanitære samfunnet trenger 825 millioner dollar for å unngå at Somalia må gjenoppleve sultkatastrofen som rammet landet i 2011. Givere trapper opp finansieringen, og så langt har hjelpeorganisasjoner mottatt 268 millioner dollar. Mer er på vei.

Hvis vi handler nå kan vi avverge en sultkatastrofe i Somalia. Men for å lykkes er det viktig at omfanget av hjelpen er tilstrekkelig. 

Leiren Istanbul for internt fordrevne i Baidoa-distriktet. Foto: Nashon Tado/Flyktninghjelpen