Les billedteksten Familier spiser opp såkornene sine og barn plukker blader fra trær for å overleve sultkrisen i Sør-Sudan. Jalab Yieis forbereder et måltid som består av tørkede vannliljeblader. Foto: Geno Teofilo/Flyktninghjelpen

Spiser opp neste sesongs såkorn

Flyktninghjelpen|Publisert 07. apr 2017|Endret 10. apr 2017

Støtt vårt nødhjelpsarbeid:  Send SULT til 2142 (kr 200,-) 

SØR-SUDAN: Utsultede familier spiser såkornlagrene som skal sikre nye avlinger

Tilgangen til mat minsker dramatisk og familier risikerer å sulte fordi de spiser blader og frø uten viktige næringsstoffer. Mange bor i områder hvor det ennå ikke er erklært sultkatastrofe.

Syvbarnsmoren Bhakita Abukar Deng bor i landsbyen Amothic. Her tvinger matkrisen barn og voksne til å spise blader rett fra trærne. Mange foreldre er bekymret for barnas helse.

 Barn lider fordi det ikke er nok mat å spise. Noen av barna har diaré fordi de må spise  blader, sier hun.

Les billedteksten I Amothic i Sør-Sudan plukker barna blader fra trær for at familien skal ha noe å spise.

     

Varsellampene blinker

Sørlige deler av landet står midt oppe i en sultkatastrofe. Varsellampene blinker også nå i jordbrukslandsbyen Amothic.

Over 35.000 mennesker har allerede flyktet til nabolandet Sudan på jakt etter mat. Samtidig spiser foreldre og barn opp frølagrene sine for å overleve i jordbruksområder rammet av sultkatastrofe. Nå har de knapt nok såkorn igjen til neste sesong. Risikoen for at sultkatastrofen sprer seg til nærområdene øker drastisk.

Vi har en katastrofe rett foran øynene våre, og vi må gjøre noe nå hvis vi skal klare å stoppe dette.
Warn Rehana Zawar, Flyktninghjelpens landdirektør i Sør-Sudan.

– Omlag 40 prosent av folk i Amothic tvinges nå til å spise blader. Omtrent halvparten av landsbyen spiser også opp såkornlageret sitt, sier landsbyhøvdingen i Amothic, Deng Yel Piol.

 100.000 har fått hjelp

Flyktninghjelpens kriseteam er på plass i Sør-Sudan,og har hjulpet over 100.000 mennesker rammet av matkrise siden det ble erklært sultkatastrofe i deler av landet.

– Vi har en katastrofe rett foran øynene våre, og vi må gjøre noe nå hvis vi skal klare å stoppe dette, sier Warn Rehana Zawar, Flyktninghjelpens landdirektør i Sør-Sudan.