Les billedteksten Over 54.000 mennesker har blitt drept eller skadet siden konflikten ble trappet opp i 2015, og nesten en halv million er mistenkt smittet av kolera siden april i år. Jemens allerede skjøre helsesystem sliter med å møte selv de mest grunnleggende helsebehovene. Foto: Nuha Mohammed/Flyktninghjelpen

Stengt flyplass tar flere liv enn flyangrep i Jemen

Publisert 09. aug 2017
Siden hovedflyplassen i Sana’a stengte for ett år siden har flere jemenitter mistet livet fordi de ikke har hatt mulighet til å reise for å nå spesialisert medisinsk behandling sammenlignet med antallet mennesker som er drept i flyangrep.

10.000 jemenitter har dødd grunnet helserelaterte forhold som de ville søke medisinsk behandling for i utlandet, i følge landets helsedepartement. Tallet overstiger det alarmerende dødstallet på nær 9000 mennesker som er drept i voldelige angrep.

Den Saudi-ledede koalisjonens restriksjoner på Jemens luftrom resulterte i den offisielle nedleggelsen av Sana’a Internasjonale Flyplass den 9. august i fjor. Dette førte til at mange jemenitter mistet tilgangen til et trygt transportmiddel for reiser i eller utenfor landet.

Før eskalering av konflikten i Jemen i mars 2015, var det anslått at 7000 jemenitter reiste utenlands fra flyplassen for medisinsk behandling som ikke var tilgjengelig i landet. Dette tallet har økt betydelig det siste året.

– Tusenvis av jemenitter med sykdommer som kunne ha blitt behandlet har mistet livet som følge av dette, sier Mutasim Hamdan, Flyktninghjelpens landdirektør i Jemen. – Utover flyangrep og kolera, er konsekvensene av krigen i Jemen katastrofale for jemenittene på alle fronter.

Mer enn 54.000 mennesker har blitt drept eller skadet siden konflikten ble trappet opp i 2015, og nesten en halv million er mistenkt smittet av kolera siden april i år. Jemens allerede skjøre helsesystem sliter med å møte selv de mest grunnleggende helsebehovene.

– Uten tilgang til trygg transport ut, står jemenittene igjen uten tilgang til livreddende medisinsk behandling. Resultatet er katastrofalt; tusenvis av kvinner, menn og barn som kunne vært reddet, har nå mistet livet, sier Hamdan.

Mohammeds far var blant tusenvis av jemenitter med et akutt behov for medisinsk behandling i utlandet. – Den eneste måten vi kunne redde min fars liv på var om vi hadde tatt han med til utlandet. Behandlingen han trengte fantes ikke i Jemen, sier Mohammed. Han reiste på landeveien med sin far i 24 timer for å nå Seiyun flyplass som ligger sør i Jemen.

– Legene sa at det var farlig for ham å reise hele den strekningen, og at han kunne dø på veien, men det var vårt eneste alternativ. Vi måtte passere mange kontrollpunkter, men reisen ble for mye for min far, sier Mohammed, som mistet faren mindre enn én dag før flyavgangen.

Siden eskaleringen av konflikten har voldelige angrep ført til at over 54.000 mennesker er drept eller skadet. Angrepene har også ødelagt den eksisterende infrastrukturen. 1.2 millioner offentlige ansatte har ikke fått utbetalt sin normale lønn på snart et år. Det har ført til en langsom kollaps av offentlige tjenester og en rask forverring av en av verdens største humanitære kriser.

– Jemens offentlige tjenester smuldrer opp. Hundretusener er syke, skadet eller har behov for hjelp, men ressurser for å hjelpe dem er drastisk redusert, sier Hamdan. – Det er avgjørende at alle rutene for innenlandsk og internasjonal luftbevegelse gjenåpnes slik at jemenittene kan nå fram til hjelp, og at hjelpen kan nå dem.

Fakta
  • Rundt 20.7 millioner mennesker - nesten tre fjerdedeler av den totale befolkningen i Jemen har behov for humanitær hjelp eller beskyttelse for å dekke deres grunnleggende behov.
  • Over 2 millioner jemenitter er fordrevet grunnet vold.
  • Rundt 17 millioner mennesker lider av mat usikkerhet, inkludert mer enn 3 millioner barn, gravide og ammende kvinner som lider av akutt underernæring.
  • Over 450.000 tilfeller av mistenkt kolera er blitt identifisert i Jemen på mindre enn fire måneder. 1900 mennesker har dødd.
  • Prisene for matvarer i Jemen er 33 prosent høyere enn de var før krisen.
Flyktninghjelpens arbeid i Jemen
  • I 2016 ga Flyktninghjelpen 1.2 millioner jemenitter livreddende nødhjelp.
  • Flyktninghjelpen bistår med mat, husly, vann- og sanitære tjenester, samt utdanning i Jemen.
  • Flyktninghjelpen når ut til mennesker i nød i fylkene Amran, Hajja, Taiz, Al Hudaydah, Lahj, Aden og Amanet Al Asima.