- Livet var ikke noe bra der, det var ingen mat og ingen penger, sier 85 år gamle Sabiha Abdullah Qadir som er nylig fordrevet fra Tal Afar. Foto: Alan Ayoubi/Flyktninghjepen.

Tal Afar offensiven fordriver tusener av sivile

Publisert 22. aug 2017
14 000 mennesker har flyktet siden regjeringsstyrkene lanserte offensiven for å ta tilbake den irakiske byen Tal Afar på søndag. Mens kampene nærmer seg byen, oppholder fremdeles 40 000 sivile seg i Tal Afar og områdene rundt.

– Ingen har vært vitne til den lidelsen vi har opplevd. Bare Gud så det, sier Fahmi Hassan, som er nylig fordrevet fra Tal Afar. – 53 personer døde bare på vei fra Mazraa til Badush-samlepunktet. Folk er i kaos. Alt i livene våre er ødelagt, sier han.

Fahmi Hassan er nylig fordrevet fra Tal Afar. – Alt i livene våres er ødelagt, sier han. Foto: Alan Ayoubi/Flyktninghjelpen.

 

Siden april har mer enn 30 000 mennesker flyktet fra Tal Afar. Flertallet av fordrevne sivile som ankommer Hamam al-Alil, en by utenfor Mosul, kommer fra landsbyer rundt Tal Afar. De forteller at de har gått i opptil 20 timer før de har nådd Badoush som er et samlepunkt der myndighetene tilbyr videre transport. Mange blir transportert til transittmottak i Hamam al-Ali hvor Flyktninghjelpen jobber. Familiene som Flyktninghjelpen møter i Hamam al-Alil ankommer i dårlig stand med svært lite eiendeler med seg.

– Sivile som har levd under IS styre i snart tre år begynner å nå relativ sikkerhet, blant annet i Hamam al-Alil, sier Flyktninghjelpens landdirektør i Irak, Heidi Diedrich. – Barrierene som er pålagt siviles bevegelsesfrihet må løftes umiddelbart slik at de kan dra videre til leire og lokalsamfunn etter eget valg, sier hun.  

Flyktninghjelpen driver to transittleirer i Hamam al-Alil. Over 6 500 fordrevne personer bor for tiden i disse leirene som allerede er nær sin kapasitet. Bevegelsesbegrensninger som er pålagt sivile fra Tal Afar gjør at nylig ankomne familier blir mye lengre enn det som er vanlig for slike transittmottak.

Med flere tusen som forventes å flykte mot Hamam al-Alil i de kommende ukene, vil det bli stadig vanskeligere for humanitære aktører å gi den nødvendige hjelpen til de som flykter volden i Tal Afar.