Foto: Fernanda Pineda/Flyktninghjelpen.

Tryggere framtid på skolen

Publisert 16. aug 2017
Wendy måtte flykte fra borgerkrigen i Colombia og fikk ikke begynne på skolen før hun var ni år. Nå drømmer hun om å bli lege.

– Jeg elsker å gå på skolen!

Wendy (9) og moren Diana (30) måtte flykte fra hjemstedet sitt på grunn av borgerkrigen i Colombia. Nå lever de som intern fordrevne i Tumaco, som ligger sydvest i landet.

Tumaco er preget av narkotika- og våpensalg, og antallet kriminelle grupper i området øker. Internt fordrevne barn og unge i Tumaco risikerer å bli rekruttert av de kriminelle gruppene i området, og jenter er særlig utsatt for seksuell vold. Mulighet for skolegang minsker risikoen for å bli utsatt for vold og rekruttert til kriminelle grupper.

I Tumaco sørger Flyktninghjelpen for at flere internt fordrevne barn og unge får mulighet til utdanning. Sammen med foreldre, frivillige lærere og resten av lokalsamfunnet etablerer vi trygge klasserom og fritidsaktiviteter.

Takket være dette arbeidet har Diana mulighet til å sende datteren på skolen. Moren til Wendy mistet alt hun eide da de flyktet og har ikke råd til å skaffe skolesakene datteren trenger. Heldigvis får Wendy skolesekk, bøker, skrivesaker og skoleuniform av Flyktninghjelpen.

Før Wendy fikk mulighet til å begynne på skolen, hjalp hun moren sin med arbeidsoppgaver i hjemmet. Diana føler at Wendy er tryggere når hun får gå på skole og er glad for at hun har en framtid.

– Når Wendy kommer hjem fra skolen setter hun seg alltid ned med leksene sine. Og når hun er ferdig leker hun skole med de andre barna. Wendy er lærer og de andre er elever som får oppgaver av Wendy, som de må løse, forteller moren.

Selv har hun ingen utdannelse, og hun vet hvor viktig skolegang er for barna.

Les mer om situasjonen i Colombia og om Flyktninghjelpens arbeid med utdanning.