Amina 7 years old and her sister Aisha who is only 4 years old had to flee their home 2 years ago owing to airstrikes with their 35 years old widow mother. They are now living in an abandoned house in Al-Zuhra District in Al-Hudaydah Governorate. “We came here with empty hands, we did not have clothes or mattresses, we had nothing. When we first came the neighbours gave us some basics to live on.” Their mother A’aish said to NRC. A’aish is one of NRC beneficiaries she received unconditional cash “My only wish is to ensure my children will live with dignity. I used most of the money I received to buy food and the rest I spend on providing my children with clothes and mattresses” A’aish added. Photo: Nuha Mohammed/NRC
Les billedteksten For to år siden ble Amina (7), søsteren Aisha (4) og moren deres drevet på flukt fra hjemmet sitt etter flyangrep. Nå bor de i et forlatt hus i Al-Hudaydah i Jemen. - Da vi kom, hadde vi ingenting, forteller moren A’aish. Hun har mottatt hjelp i form av kontanter gjennom Flyktninghjelpens program i Jemen. - Jeg brukte det meste av pengene på mat, og resten på klær og madrasser til barna, forteller hun. Foto: Nuha Mohammed/Flyktninghjelpen

Krigen i Jemen fører til verdens verste matkrise

Publisert 08. feb 2017
To år etter at konflikten eskalerte i Jemen er så mange som 17 millioner jemenitter usikre på hvordan de skal skaffe mat til familiene sine, advarer Flyktninghjelpen.

Advarselen kommer i forbindelse med en giverkonferanse i Genève onsdag 8. februar.

– Om bomber ikke dreper deg i Jemen, kan du risikere at en langsom sultedød gjør det, sier Jan Egeland, generalsekretær i Flyktninghjelpen. 

Fare for sultkatastrofe

– Den forverrede situasjonen i Jemen gjør at vi kommer til å se mer og mer fortvilelse, og det er fare for at en sultkatastrofe sprer seg over landet, om ikke konflikten får en slutt og man finner en løsning på den dype økonomiske krisen og mangelen på nødhjelp, sier Egeland.

Nesten en halv million barn balanserer allerede på kanten av livet på grunn av underernæring. Blant de mer enn to millioner menneskene som er drevet på flukt, sier hele 75 prosent at mat er det de trenger aller mest. Mennesker på flukt står overfor en rekke utfordringer knyttet til mangel på vann, helsevern, husly, skoler og en minimal inntekt. Når så mange av dem nevner mat som sin hovedprioritering, viser dette hvor desperate de er i kampen for å overleve.

– Siden konflikten startet har alle partene i krigen hindret oss i forsøket på å nå de mest sårbare, sier Egeland.

– Nå er det det avgjørende at alle hindringene fjernes, så vi kan nå frem med hjelp til mennesker som trenger det i alle deler av landet. Alle parter i Jemen må akseptere at hjelpen slippes frem, i tråd med Folkeretten, legger han til.

Økonomisk krise

Den Saudi-Arabia-ledede koalisjonen som bomber Jemen har innført en blokade på import som har kvelt økonomien i landet. Offentlig ansatte får ikke lønningene sine. Den private sektoren kollapser i et land som er, og var, avhengig av at 90 prosent av maten de trenger importeres. Blokaden, krigshandlinger og gjentatte angrep på skoler, sykehus, veier, havner og broer, gjør Jemen til et land der snart hele befolkningen vil være avhengige av hjelp.

– Til tross for utfordringene, har vi vist at vi kan få hjelpen frem og møte behovene på bakken. Men om ikke givere bidrar med den nødvendige økonomiske støtten til den humanitære innsatsen, vil vi ikke ha mulighet til å hjelpe de mest sårbare, sier Egeland.

– I fjor ble bare 58 prosent av nødhjelpsappellen finansiert, og dette begrenset hjelpearbeidet. I dag ber vi givere stille opp med det som trengs av midler, og samtidig utøve det politiske presset som skal til for å sikre fred og tillate at økonomien i landet igjen kan reise seg, sier Egeland.

Yemen event communiqué | 26 Jan
Fakta
 • Det bor 27,4 millioner mennesker i Jemen.
 • 18,8 millioner mennesker, mer en to tredjedeler av Jemens befolkning, er avhenging av en eller annen form for nødhjelp for å få dekket sine mest grunnleggende behov.
 • Mer enn to millioner mennesker er drevet på flukt i landet, 85 prosent av disse har levd på flukt i mer enn ett år.
 • Rundt 17,1 millioner mennesker i Jemen lever uten trygg tilgang på mat, mens 422.000 barn lider av akutt underernæring. 
 • Å nå målene som i dag legges frem i den humanitære responsplanen for 2017 vil koste omtrent 2 milliarder amerikanske dollar. Internasjonale givere må øke sine bevilgninger betydelig, særlig rettet mot sektorer det er vanskelig å få støtte til.
 • Mindre enn halvparten av helsestasjonene og sykehusene i 16 forskjellige fylker er operative.
 • 2 millioner barn går ikke på skole. 1.600 skoler har stengt siden konflikten startet.
 • 2,2 millioner lever på flukt, én av fem av disse bor i forlatte bygninger eller under åpen himmel.
 • Brutto nasjonalprodukt har sunket med 35 prosent siden konflikten startet i mars 2015.
 • Sentralbankens valutareserver har sunket til kun én milliard amerikanske dollar.
 • 1,2 millioner offentlig ansatte har kun mottatt 1/5 av lønnen sin de siste tre månedene.
 • Kun 58 prosent av midlene som de humanitære aktørene i landet ba om for å nå de mest trengende i 2016 ble samlet inn.
Flyktninghjelpen i Jemen

I 2016 nådde Flyktninghjelpen frem med nødhjelp til 1,2 millioner mennesker i landet.

Mer enn 600.000 av disse mottok hjelp i form av mat og matkuponger. 26.000 har fått tak over hodet.

Nesten 600.000 fikk hjelp gjennom vann- og sanitærprogrammer, mens 1800 barn har fått tilgang til utdanning. 

Til redaksjonen

Flyktninghjelpen har talspersoner i Jemen (engelsk og arabisk) og i Norge som er tilgjengelige for intervju.

Bilder for fri bruk er tilgjengelig her.

Pressekontakt:

Alvhild Strømme, Medierådgiver i Flyktninghjelpen,
alst@nrc.no, +47 971 92 777 

Media hotline, +47 905 62 329