Kaltima's 2 year old son suffers from severe acute malnutrition, as determined by NRC hygiene promoters in Shuwari, Maiduguri (NRC Nigeria/Rosalyn Velds)
Les billedteksten Kaltima og hennes to år gamle sønn i Shuwari-bosetningen nordøst i Nigeria. Foto: Rosalyn Velds/Flyktninghjelpen

Overlever på ett måltid om dagen

Rosalyn Velds|Publisert 15. feb 2017
Nordøst i Nigeria driver konflikt og tørke mennesker på flukt fra hjemmene sine, og 15 millioner har behov for humanitær hjelp.

“Noen ganger har vi ikke mat,” sier Kaltima.

Åttebarnsmoren venter på et screeningsenter for barn som lider av underernæring. Hun har blitt henvist hit av Flyktninghjelpens ansatte i Shuwari, en uformell bosetning for mennesker på flukt. Bosetningen ligger i Maiduguri nordøst i Nigeria.

Flyktninghjelpens ansatte i Shuwari utfører screeningtester av alle familier med barn under fem år i området, for å finne ut om barna lider av underernæring. Flyktninghjelpen jobber for å bedre befolkningens forståelse av god hygiene, og screening er en del av jobben.

Siden 2009 har konflikten i nordøst Nigeria drevet et stort antall mennesker på flukt, og den humanitære krisen i regionen blir stadig større, ifølge FNs kontor for koordinering av humanitær innsats (OCHA). Klimaendringer og tørke bidrar også til å svekke livsgrunnlaget for bøndene i området.

Noen ganger har vi ikke mat.
Kaltima, internt fordrevet nigerianer og mor til åtte

Ett måltid om dagen

Kaltimas to år gamle sønn er registrert ved senteret. Med en vekt på 7,5 kilo er han alvorlig underernært.

Alle i familien lever på ett måltid om dagen, forklarer Kaltima.

Mangelen på mat, rent vann, sanitære tjenester og husly har ført til en desperat situasjon. Millioner av nigerianere er helt avhengig av hjelp for å dekke sine mest grunnleggende behov.

 

NRC hygiene promoters conduct MUAC screening on a child (NRC Nigeria/Rosalyn Velds)
Les billedteksten I Shuwari utfører Flyktninghjelpens ansatte screeningtester av alle familier med barn under fem år for å finne ut om barna lider av underernæring. Foto: Rosalyn Velds/Flyktninghjelpen

Flyktet fra Boko Haram

Kaltimas mann ble drept på flukt fra Boko Haram i delstaten Borno. Selv om hun er lettet over å være i sikkerhet, har hun minimale utsikter for å få skaffet seg en jobb.

“Noen ganger har vi ikke mat, bare vann,” sier Kaltima og henviser til borehullet som forsørger hundrevis av familier med vann hver dag.

Flyktninghjelpen satte opp et borehull i fjor som i dag er den eneste trygge kilden til rent drikkevann for familiene i Shuwari.

I regionen har 75 prosent av drikkevannet og de sanitære og hygieniske forholdene blitt ødelagt som følge av krisen. Derfor er tiltak som borehullet livsnødvendige for befolkningen.

For å redusere sjansene for sykdom og infeksjoner vil Flyktninghjelpen sørge for at Kaltima og familien har tilgang på hygieneartikler som såpe, vaskemiddel og en bøtte. De vil også få husly og mat så snart det er bekreftet at Flyktninghjelpen får finansiering til dette.

Flyktninghjelpen i Nigeria

Krisen i Nigeria er en del av en større humanitær krise rundt Tsjadsjøen og blant en av de raskest voksende flyktningkrisene i Afrika.

I juni 2015 startet Flyktninghjelpen opp prosjekter i hovedstaden Abuja og i Maiduguri for å respondere på de alvorlige og økende behovene i landet.

Flyktninghjelpen sørger for mat, husly, myggnetting, rent vann, sanitære og hygieniske forhold, informasjon og rådgivning knyttet til eiendomsrettigheter og juridisk bistand. Vi er også i ferd med å utvide aktivitetene våre til andre konfliktutsatte områder som Monguno.