Bidibidi settlement in northern Uganda was established in August 2016 and has quickly become one of the world's largest refugee settlements. By January 2017 it was housing more than 270,000 refugees from South Sudan - and had reached its full capacity. NRC is providing water and sanitation services in the settlement. 

In total, Uganda is currently home to about 600,000 refugees from South Sudan. 

Photo: NRC/Tiril Skarstein
Flyktningbosetningen Bidibidi nord i Uganda ble etablert i august i 2016 og har på kort tid blitt en av verdens største. I januar 2017 huser bosetningen over 270.000 mennesker. Flyktninghjelpen sørger for vann og gode sanitærforhold i Bidibidi. Foto: Tiril Skarstein/Flyktninghjelpen

Flere flykter til Uganda enn over Middelhavet

Pressemelding|Publisert 25. jan 2017
Uganda tok imot flere flyktninger i fjor enn det totale antallet flyktninger og migranter som krysset Middelhavet på vei til Europa.

– Europa burde lære av måten Uganda og andre afrikanske land åpner grensene sine på, i tråd med Flyktningkonvensjonen, i stedet for å sette opp piggtrådgjerder og murer, sier Flyktninghjelpens generalsekretær Jan Egeland.

Tok imot en halv million

489.000 sørsudanere søkte beskyttelse i Uganda i 2016, ifølge FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR). De fleste flyktet etter at økt vold la en allerede sårbar våpenhvile i grus i juli. I tillegg fortsatte et høyt antall mennesker å flykte til Uganda fra nabolandene DR Kongo og Burundi. Til sammenligning flyktet 362.000 mennesker over Middelhavet til Europa i samme periode.

– I motsetning til hva mange tror, flykter ikke de fleste til Europa. Sannheten er at Uganda i løpet av enkelte dager i fjor mottok flere flyktninger enn det mange rike, europeiske land tok imot på et helt år, sier Egeland.

En av verdens største flyktningbosetninger

Flyktningleiren Bidibidi nord i Uganda ble satt opp for under seks måneder siden og er allerede én av verdens største leire. Den huser for øyeblikket over 270.000 sørsudanere, noe som tilsvarer befolkningen i Bergen.

Flyktningene verdsetter måten landet har tatt dem imot på.

– Det er godt å være i Uganda. De har gitt oss et stykke jord, vi har gratis tilgang på legehjelp og vi føler oss trygge. I Sør-Sudan ble mennesker drept. Det gjorde meg redd. Her trenger vi ikke lenger å høre lyden fra skuddene, sier Mary Kiden (17) som flyktet fra Sør-Sudan i fjor.

Mary Kiden (17) fled from Yei in South Sudan last October, together with her brother and sisters. Now they are living in Bidibidi settlement in Uganda. 

"It is good to be in Uganda. They allocated us a piece of land, we have free access to medical services and we feel safe. People were killed in South Sudan. It made me afraid. Here we no longer need to listen to the sound of the guns," she says. 

Photo: NRC/Tiril Skarstein
– Det er godt å være i Uganda, sier Mary Kiden. Hun flyktet fra Yei i Sør-Sudan i oktober i fjor sammen med broren og søstrene. Nå bor de i Bidibidi i Uganda. Foto: Tiril Skarstein/Flyktninghjelpen

Behov for mer hjelp

Men det er behov for mer hjelp. Infrastrukturen må bedres, skoler må bygges og familier må få dekket grunnleggende behov til de er i stand til å forsørge seg selv. I fjor var bare 36 prosent av appellen om støtte til de sørsudanske flyktningene i Uganda finansiert. Det førte til at familier gikk uten tilstrekkelig rent vann og barn ikke fikk mulighet til å gå på skole.

– Uganda har gjort det alle land burde gjøre. Det har sørget for trygghet for mennesker som flykter fra krig og gitt dem en mulighet til å bli en ressurs, i stedet for å binde dem til en usikker tilværelse der de blir avhengige av hjelp, sier Egeland.

Han er ikke overrasket over at et lavinntektsland er blant landene som tar imot flest flyktninger.

– Populistiske politikere maner til frykt når de skaper et feilaktig bilde av at alle flyktninger er på vei til Europa eller Nord-Amerika. Det kunne ikke vært lenger unna sannheten. Lav- og mellominntektsland huser ni av ti mennesker på flukt. De fleste ønsker å være så nære hjemlandet sitt som mulig, i håp om at de en dag får muligheten til å vende hjem, sier Egeland.