Av de 60.000 flyktningene som er strandet i Hellas, er 30 prosent ungdom. De lever under vanskelige og stressende forhold, ifølge en ny rapport fra Flyktninghjelpen og Mercy Corps. Foto: Sara Hylton/Mercy Corps

"Ikke glem oss"

Sophia Kousiakis|Publisert 19. jan 2017
Flyktningungdom i Hellas ønsker desperat å kunne gå på skole og bidra til samfunnet.

Av de 60.000 flyktningene som er strandet i Hellas, er 30 prosent ungdom. De lever under vanskelige og stressende forhold. Selv om de utgjør en stor gruppe, rettes det lite nødhjelp mot ungdom, og behovene og evnene deres blir ofte oversett.

"Don’t Forget Us" er en ny rapport fra Flyktninghjelpen og Mercy Corps som forteller om erfaringene til unge flyktninger i Hellas. Studien er den første i sitt slag, og er basert på diskusjoner med 120 ungdommer fra 11 forskjellige land som nå er bosatt på greske øyer og fastlandsområder.

Her mister vi tid og sjanser, vi mister ungdomstiden vår.
Afghansk ungdom på Lesvos

Utdanning en prioritet

– Uten utdanning har du ikke muligheter i livet. En godt utdannet person vet hvordan han eller hun skal gå videre i livet, sier en afghansk/irakisk ungdom som nå oppholder seg i Aten.

Ett av ungdommenes største ønsker er å få fortsette utdanningen sin. Mange av dem har fått skolegangen avbrutt i hjemlandet på grunn av flukt, angrep på skoler eller fattigdom. De håper å kunne fortsette på skolen i Europa, men håpet er i ferd med å svinne fordi det er dårlig med utdanningsmuligheter i Hellas. Bare 2 prosent av nødhjelpsressursene i verden går til utdanning, som ofte underprioriteres i kriser. Hellas er ikke noe unntak.

Uten utdanning har du ikke muligheter i livet. En godt utdannet person vet hvordan de skal gå videre i livet.
Afghansk/irakisk ungdom i Aten

Vil bidra i samfunnet

– Vi kjeder oss med all den tomme tiden. Kan dere gi oss noe? Jeg vil lære språk og så hjelpe andre. Selv om jeg ikke får lønn vil jeg bidra. Bare la tiden vår fylles med noe, sier en ung gutt fra Syria som bor i Oreokastro leir i Thessaloniki.

Rapporten viser at unge kvinner og menn er motiverte, ambisiøse og opptatt av å bidra til å overvinne den vanskelige virkeligheten de står overfor.

– Ungdom er i sentrum i alle samfunn, og denne rapporten viser at de kan og desperat ønsker å oppfylle sitt potensial og bidra i samfunnet. Vi må engasjere og støtte dem, sier Flyktninghjelpens ungdomsekspert Emma Bonar.

Flyktninghjelpen og Mercy Corps oppfordrer nå regjeringer og hjelpeorganisasjoner til å engasjere unge mennesker og gi dem muligheten til å delta i prosesser som berører dem, slik at de ikke blir hengende etter, og får den framtiden de sårt ønsker seg.

Vi kjeder oss med all den tomme tiden. Kan dere gi oss noe? Jeg vil lære språk og så hjelpe andre. Selv om jeg ikke får lønn vil jeg delta og støtte. Bare la tiden vår fylles med noe.
Ung gutt fra Syria, i Oreokastro leir i Thessaloniki
Ett av ungdommenes største ønsker er å få fortsette utdanningen sin. Personene på bilde er ikke de samme som har blitt intervjuet i saken. Foto. Sara Hylton/ Mercy Corps