Disse kvinnene er fordrevet fra Bama og bor nå i leire i Maiduguri. De fleste har mistet sine ektemenn til Boko Haram. Foto: Rosalyn Velds/Flyktninghjelpen

Alvorlig sultkatastrofe truer i Nigeria

Michelle Delaney med oversettelse av Becky Bakr Abdulla|Publisert 24. jul 2017
Matkrisen i nordøst-Nigeria vil bli verre og kan utvikle seg til en sultkatastrofe i løpet av sommeren, advarer eksperter. Flyktninghjelpen mener matkrisen bare kan løses dersom konflikten i landet blir løst.

Mateksperter anslår at antallet mennesker som vil rammes av krise, nød og sult i Nigeria vil øke fra 4,7 til 5,2 millioner mennesker de neste månedene. Ifølge den siste rapporten fra FNs organisasjon for ernæring og landbruk (FAO), vil 50.000 av disse bli rammet av sultkatastrofe. Grunnet usikkerhet og manglende tilgang til de de rammede, er det umulig å bekrefte det nøyaktige antallet personer som dør av sult.

–Væpnet konflikt og vold driver denne matkrisen, sier Flyktninghjelpens landdirektør i Nigeria, Cheick Ba. –Usikkerheten hindrer bøndene i å dyrke mat, og begrenser tilgangen til de lokale markedene. Dette minsker kornlagrene og presser matprisene over det folk har råd til de neste månedene. Konsekvensene er katastrofale for familiene som er berørt av krisen, inkludert 450.000 akutt underernærte barn, sier Ba.

«Den magre årstiden», som starter i mai og varer til august, er godt i gang i Nigeria. I denne perioden er matproduksjonen vanligvis lave, og familier må leve av lagerbeholdningene sine. Mange bønder har ikke hatt muligheten til å dyrke jorda si de siste tre årene, og folk har dermed små reserver å ta fra.

–Denne måneden ble vi tvunget til å redusere matpakken vi deler ut til familier for å kompensere for økende pris på risbønner og hirse, sier Ba. –Uskyldige familier som allerede har blitt tvunget på flukt fra brutal vold er i tillegg utsatt for sult som en konsekvens av denne nådeløse konflikten.

Inflasjon forårsaket av valutaavskrivninger forverrer situasjonen ytterligere, og konfliktområder opplever priser som er om lag 150 prosent høyere enn i 2015, ifølge FN. Til tross for forverringen av matkrisen har giverland bare bidratt med 28 prosent av pengene som trengs for å gi den mest grunnleggende humanitære bistanden i år.

–Dette er en menneskeskapt konflikt som trenger en menneskeskapt løsning, sier Flyktninghjelpens landdirektør.

–Å dele ut mat som nødhjelp er kun en kortsiktig løsning. Matkrisen vil bare løses dersom konflikten i landet blir løst, og fordrevne familier trygt kan vende hjem for å gjenoppbygge sine liv, sier Ba.