En midlertidig leir utenfor Bria, Den sentralafrikanske republikk. Foto: Scanpix / Cassandra Vinograd

Hundre drept og tusenvis fremdeles tvunget på flukt etter fredsavtale

Ingrid Beauquis|Publisert 11. jul 2017
Den sentralafrikanske republikk (SAR): Økning i væpnede kamphandlinger har tvunget over 100.000 mennesker på flukt siden april. Til tross for fredsavtalen som ga håp om våpenhvile, har over 100 mennesker blitt drept.

Kamper mellom væpnede grupper har tvunget nesten hele befolkningen i Haut-Kotto provinsens hovedstad Bria på flukt, i østlige SAR.

- Vi er bekymret for situasjonen i byen, og vi ber nå det humanitære samfunnet om å støtte organisasjonene som allerede er i området for å hjelpe oss, sier Fatimatou Sai, som har søkt tilflukt på et sykehus.

Flyktninghjelpen anslår at ni av ti av Brias 47.000 innbyggere har flyktet fra hjemmene sine i byen som er et av landets viktigste gruveområder. Uforberedt på de plutselige kampene som oppstod i hjembyen, etterlot de fleste alt de hadde av eiendeler.

Vi er bekymret for situasjonen i byen, og vi ber nå det humanitære samfunnet om å støtte organisasjonene som allerede er i området for å hjelpe oss, sier Fatimatou Sai, som har søkt tilflukt på et sykehus.
Fatimatou Sai, internt fordevet i Haut-Kotto provinsen i Den sentralafrikanske republikk.

Folk blir drept til tross for fredsavtale

En fredsavtale signert av 13 av landets 14 væpnede grupper i juni ga håp om fred i det krigsherjede landet. Men håpet forsvant da over 50 mennesker ble drept i kampene som brøt ut samme dag.

I 2014, da den væpnede gruppen Seleka plyndret og drepte sivile etter en mislykket politisk overgangsperiode, måtte store deler av landets befolkning flykte for livet. I dag har nesten like mange måttet flykte fra kamper mellom medlemmer av den muslimske gruppen ex-Seleka og kristne anti-Balaka.

Lever i elendige forhold

— De 43.000 fordrevne har bodd under vanskelige forhold siden begynnelsen av denne krisen. Manglende tilgang til helsetjenester, drikkevann og strøm er noen av problemene som forverres av konflikten, sier Flyktninghjelpens Severin Modowanza.

      

I Den sentralafrikanske republikk er nesten en av to mennesker avhengig av humanitær hjelp. Disse bildene viser Matindi-Sephora, 19, som måtte fly til SARs hovedstad Bangui etter at væpnede grupper angrep leiren for fordrevne i Kaga Bandoro. Foto: NRC / Edouard Dropsy

                        

Det har blitt rapportert at folk har flyktet over hele regionen og søkt tilflukt i både kirker og sykehus. Situasjonen kritisk. Behovet for nødhjelp er større enn organisasjonene på bakken klarer å håndtere. Menneskene som flykter fra kampene etterlyser nå livreddende hjelp.

Flyktninghjelpen jobber på spreng for å sikre rettighetene til fordrevne i Den sentralafrikanske republikk gjennom juridisk bistand. Vi gir også livreddende hjelp, som mat og husly, til de tusener som er berørt av konflikten.