Kvinner bærer en sekk med mais hjem etter en matdistribusjon i Ngop i Unity state, Sør-Sudan. Flyktninghjelpen har distribuert mat (mais, linser, olje og soya blanding) til over 7.100 personer i Ngop. Foto: Albert Gonzalez Farran/NRC

Seks år etter uavhengighetsdagen: Befolkningen i Sør-Sudan har lite å feire

Publisert 07. jul 2017
Seks år etter at Sør-Sudan fikk sin uavhengighet er én tredel av befolkningen på flukt fra sine hjem og 1,7 millioner mennesker på randen av sultkatastrofe.

– Sør-Sudans uavhengighetsdag overskygges av konflikt og sult. For seks år siden brakte uavhengigheten håp om fred og utvikling, i dag er fire millioner mennesker på flukt fra sine hjem og antallet som sulter øker for hver måned som går. Sør-Sudans befolkning har dessverre liten grunn til å feire, sier landdirektør for Flyktninghjelpen i Sør-Sudan Rehana Zawar.

Nærmere to millioner mennesker har flyktet fra Sør-Sudan og rundt halvparten av dem har funnet beskyttelse i nabolandet Uganda. Antallet flyktninger er mer enn doblet siden konflikten igjen blusset opp i juli 2016. I tillegg er ytterligere to millioner mennesker på flukt innad i landet.

Kamper og fordrivelse gjør at mange bønder ikke får dyrket markene sine og har bidratt til en desperat matkrise. Seks millioner mennesker, rundt halvparten av landets befolkning, har ikke nok å spise. Situasjonen i distriktene Leer og Mayendit, som var rammet av sultkatastrofe, er bedret takket være rask humanitær hjelp. Men det totale antallet mennesker på randen av sultkatastrofe har økt fra én million til 1,7 millioner i løpet av de siste månedene.   

I tillegg til konflikt og sult, er Sør-Sudan også rammet av kolera. Mer enn 11,000 tilfeller er hittil registrert siden utbruddet startet for et år siden. Minst 190 mennesker har mistet livet på grunn av sykdommen som enkelt kan forebygges og behandles.

Konflikten i landet har i løpet av det siste året spredd seg til nye områder og gjør det vanskelig for humanitære organisasjoner å nå frem til mange mennesker med behov for hjelp. Uten en varig fred vil den humanitære krisen forverres ytterligere.

– Dette er ikke tidspunktet å gi opp Sør-Sudan. Uten fortsatt støtte til nødhjelpsarbeidet vil landet sannsynligvis stå overfor en ny sultkatastrofe i løpet av det neste året, sier Zawar.  

– Humanitære organisasjoner trenger fri og sikker tilgang til mennesker i nød, slik at vi effektivt kan nå frem med livreddende hjelp. Vi ber alle parter i konflikten om å stanse kampene, hindre sivile tap og jobbe for en varig fred, sier Zawar.

  

Fakta

 

  • Rundt 4 millioner mennesker er tvunget på flukt fra sine hjem, rundt halvparten er barn.
    • 2 millioner er internt fordrevet  
    • 1,930,000 har flyktet til nabolandene
  • Regjeringen erklærte sultkatastrofe i distriktene Leer og Mayendit i delstaten Unity 20. februar 2017, som første land siden 2012. Situasjonen er nå bedret takket være rask humanitær hjelp.
  • Antallet mennesker på randen av sultkatastrofe har økt fra 1 million til 1,7 millioner mennesker i løpet av de siste månedene.
  • 6 millioner mennesker i landet har ikke nok å spise.  
  • Hittil i år har givere bidratt med halvparten av de pengene som trengs for å møte de mest prekære behovene for nødhjelp. 
Flyktninghjelpens program i Sør-Sudan

 

  • Flyktninghjelpen har flere nødhjelpsteam i landet som rykker ut til hardt rammede områder med vann, mat og andre nødhjelpsartikler. I tillegg jobber organisasjonen med å utbedre vann- og sanitærfasilitetene og gi barn en mulighet til å gå på skolen.
  • Flyktninghjelpen har vært tilstede i området siden 2004. 
Pressekontakter

 

 

Bilder til fri bruk er tilgjengelig her.