Et helt nabolag i Shajaiya havnet i ruiner under krigen i 2014 som drepte mange og sendte tusenvis av mennesker på flukt. Det kan ta opp til 66 år å gjenoppbygge det som ble ødelagt. Foto: Karl Schembri / NRC

Tre år etter krigen: Tusener av hjem fremdeles ikke gjenoppbygd på Gazastripen

Publisert 06. jul 2017
Tre år etter krigen i 2014 kan befolkningen på Gazastripen fremdeles ikke flytte hjem. Av 11.000 hus som ble totalt ødelagt under krigen, er kun litt over én tredel gjenoppbygd. Mange familier lever fortsatt i telt.

– Jeg satte opp et telt mens jeg ventet på at Gazastripen skulle gjenoppbygges. Vi bor i det fremdeles. Vi fortsetter å leve fordi døden ikke har orket å ta oss ennå. Det ville vært mye bedre for oss å dø, så slipper vi flere problemer, sier firebarnsfar og innbygger i Gaza, Thaer Al Sheesh til Flyktninghjelpen.

8. juli 2014 eskalerte konflikten mellom Israel og Hamas til full krig. Den syv uker lange krigen krevde 1.492 palestinske og seks israelske siviles liv. I tillegg til de 11.000 hjemmene som ble fullstendig jevnet med jorden, ble det skader på ytterligere 160.000 hjem på Gazastripen.

– Palestinerne på Gazastripen venter fremdeles på at hjemmene dere skal gjenoppbygges. 6.300 familier er fordrevet uten noe hjem å vende tilbake til grunnet blant annet mangel på penger til hjelpearbeidet, sier Flyktninghjelpens landdirektør i Jerusalem, Hanibal Abiy Worku.

I tillegg til ødeleggelsene fra krigen, lider palestinske innbyggere på Gazastripen også av den ti år lange israelske blokaden. Gjenoppbyggingen tar tid, både som et resultat av Israels begrensninger på innføring av byggematerialer og mangel på økonomisk støtte.

Tre år etter at krigen brøt ut er 35.000 mennesker på flukt. De siste månedene er situasjonen på Gazastripen drastisk forverret grunnet gjentatte strømbrudd og mangel på drivstoff til generatorer for sykehus, vann- og kloakkanlegg.

Over halvveis inn i året, har kun 30 prosent av pengene som trengs for å møte de humanitære behovene blitt dekket. Det mangler over tre milliarder kroner.

– Selv dersom vil skulle motta den nødvendige finansieringen, vil det fremdeles ta ett år før alle fordrevne familier på Gazastripen kan flytte tilbake til sine hjem, sier Worku.