Mohammed er bare 13 år, men har opplevd ting ingen, hverken barn eller voksne, skulle måtte oppleve. Nå sier han at han ikke er redd for noen ting, ikke engang når bombeflyene sirkler over byen. Foto: Alvhild Strømme/Flyktninghjelpen

Gutten som mistet duene sine

Alvhild Strømme|Publisert 10. mai 2017
— Da krigen startet og fjellene rundt oss ble bombet fra luften, dro vi ned i dalen for å bo hos søsteren min. To uker senere bestemte jeg og kameraten min oss for å dra opp igjen og se etter duene mine, sier Mohammed (13) fra Jemen.

Han kommer fra en liten landsby på toppen av Faj Attan - et av fjellene som omringer Sana’a, hovedstaden i Jemen. Mohammed og kameraten hans ble oppe i landsbyen i to dager.

Da kom det et luftangrep, de hørte flyene, og gjemte seg bak noen store steiner. Så falt en bombe, men det gikk bra. Da den andre bomben falt, ble Mohammed kastet langt opp i lufta. Han besvimte. Det neste han husker er at han var på sykehuset. Kameraten overlevde også, med splinter i beinet.

På sykehus i mer enn 6 måneder

— Jeg hadde mye smerter. Og jeg savnet duene mine. Jeg drømte om duene, de er det mest verdifulle jeg hadde, sier Mohammed.  

— Hva skjedde med dem?

— Før luftangrepet, da vi gikk for å se etter dem, var de der fremdeles, men da jeg kom tilbake fra sykehuset, var alle borte. Mange ble drept i luftangrepet, jeg hadde 17 duer, jeg fant fjær spredt utover bakken. Halvparten av dem hadde stukket av. Etter lang tid kom to av dem tilbake til meg, sier Mohammed.

Omar, Mohammeds far, kan fortelle at gutten hans er like hekta på duer som andre er på sigaretter.

— Da vi kom til sykehuset, kjente vi ikke Mohammed igjen, han var så hardt skadet. Men så fortalte en sykepleier at det var en gutt der som alltid snakket om duene sine, da visste jeg i mitt hjerte at det var gutten min, min Mohammed. 

   

Mange av husene i landsbyen er blitt ødelagte. Her ser man utsikten fra landsbyen mot Sana’a. Foto: Alvhild Strømme

        

— Da vi kom til sykehuset, kjente vi ikke Mohammed igjen, han var så hardt skadet. Men så fortalte en sykepleier at det var en gutt der som alltid snakket om duene sine, da visste jeg i mitt hjerte at det var gutten min, min Mohammed.

Mye har forandret seg med krigen, i tillegg til at Mohammed har mistet duene sine. Omar hadde før jobb på en fabrikk i byen som lagde plastinnpakninger. Fabrikken er nå bombet, ingen jobber der lengre. Mohammed får ikke lenger den skolegangen han en gang hadde tilgang til, og smertene i kroppen plager ham. Familien har flyttet tilbake til landsbyen på toppen av fjellet Faj Attan, men mye er ødelagt. Nå vet de ikke lenger hvordan de skal skaffe seg nok mat. De må gå langt for å hente vannet de trenger.

Ingen lærere på skolen

—  Jeg går på skolen, men det er ingen lærere der, så jeg går dit uten grunn. Vi har bare en time på skolen, og det er fordi vi, elevene, skraper sammen det vi har og spleiser på å betale en lærer, sier han. Offentlig ansatte i Jemen har ikke fått lønn på åtte måneder. Mange lærere jobber ikke lenger.

Både Omar, og Mohammeds mor Fatima, begynner å dra på årene. Det blir Mohammed som sendes ut for å lete etter tomme plastflasker som han selger til resirkulering, eller som må hente vann nede i dalen.

Mohammed sliter med smerter, og bakkene opp mot landsbyen på fjelltoppen er tung. - Jeg har vondt, særlig når det er kaldt. Jeg har splinter i hodet og i bena, og de sier at jeg må opereres igjen, forteller han.

Jeg går på skolen, men det er ingen lærere der, så jeg går dit uten grunn. Vi har bare en time på skolen, og det er fordi vi, elevene, skraper sammen det vi har og spleiser på å betale en lærer.
Mohammed (13) fra Jemen.

—  Krigen har ødelagt alt, sier Fatima. Jeg leser bekymringen i øynene hennes. Hun vil så gjerne gi Mohammed alt han trenger. - Mohammed har forandret seg helt. Nå har han ikke matlyst, og vi har heller ikke alltid mat å gi ham. Når han blir sint eller stresset, er det ingenting som kan stoppe ham, han er ikke redd for noe, han har ingen grenser. Vi er veldig bekymret for ham.

I rommet er det virkelig ingenting. Vann må man helt ned i dalen for å hente og bære opp bakken. Og så Mohammed med det dårlige beinet! Familien har ikke lenger noen inntekt. Huset er delvis ødelagt av bomber. Det finnes ikke mye mat på kjøkkenet. De har mistet livsgrunnlaget. Duer og geiter er borte. Mohammed får ikke lenger utdanning. Han er traumatisert av opplevelser som ingen barn skulle måtte gjennomgå.

—  Han uttrykker ingen frykt. Selv når bombeflyene flyr over hodene våre er han ikke redd, sier Fatima. Hun kjenner ikke sønnen sin igjen. 

   

To år med krig har drevet Jemen på randen av hungersnød

Jemen er det nest største landet på Den arabiske halvøy, og har omtrent 19 millioner innbyggere. Det er et av de fattigste landene i regionen og har en av de høyeste befolkningsvekstene i verden. Befolkningen er ung; over to femtedeler av innbyggerne er under femten år. Nå er landet på randen av katastrofe på grunn av krig, importblokade og sult. 

Jemen har vært i politisk, økonomisk og humanitær krise siden 2011. I mars 2015 eskalerte konflikten og situasjonen har gått fra vondt til verre. Mer enn tre millioner barn og gravide eller ammende kvinner lider allerede av akutt underernæring i Jemen.

• To tredjedeler av Jemens befolkning er nå avhengige av humanitær hjelp for å få dekket sine grunnleggende behov.
• Mer enn tre millioner er drevet på flukt i landet
• Rundt 17 millioner mennesker får ikke nok mat
• Mange barn lider av akutt underernæring

For å nå målene som FN og andre hjelpeorganisasjoner har lagt frem i sin felles nødhjelpsplan i år, trenger en rundt 18 milliarder kroner. Bare åtte prosent av disse pengene er så langt samlet inn. Kjære fadder: Behovet er stort!