Jan Egeland visits Jabal Yazzid district where NRC has a water project. People here speak of poverty, lack of food and the need for a peace agreement in Yemen. Many have been displaced since 2015.
Jan Egeland besøkte krigsherjede Jemen i mai 2017. Her besøker han Jabal Yazzid distriktet hvor Flyktninghjelpen har vannprosjekter. Menneskene som bor her forteller om fattigdom, mangel på mat og behovet for en fredsavtale i Jemen. Foto: Flyktninghjelpen

Jan Egeland får pris i Nidarosdomen

Publisert 08. mai 2017
Jan Egeland blir den første som mottar Arne Fjellbus kirke- og samfunnspris. Prisvinneren har i hele sitt voksne liv vært en frontkjemper for menneskerettigheter og for mennesker som er rammet av krig, konflikt, nød og forfølgelse.

Det er Nidaros bispedømmeråd som deler ut den nye kirke- og samfunnsprisen. Prisen er opprettet i navnet til biskop Arne Fjellbu, som var et tydelig symbol for kirkens motstand mot nazistyret i andre verdenskrig og en sterk forkjemper for menneskets verdi og rettigheter.

– I Jan Egelands liv og engasjement kjenner vi igjen noen av de kristne og humanistiske grunnverdier som preget biskop Arne Fjellbu i hans liv og gjerning, sier biskop Tor Singsaas, som leder styret for kirke- og samfunnsprisen.

Bredt engasjement

Prisvinnerens engasjement har vært bredspektret og altoppslukende, nasjonalt og internasjonalt, faglig og politisk. Han ble tidlig engasjert i Amnesty og Røde Kors. Han har vært politisk rådgiver og statssekretær i utenriksdepartementet.

Gjennom FN har han jobbet med fredsforhandlinger og konflikter i Sør-Amerika, Afrika og Asia, på Balkan, Kypros og i Midt-Østen. Han har vært FNs visegeneralsekretær for bistand og nødhjelp. Ved årsskiftet 2004/2005 ledet han verdensorganisasjonens største hjelpeoperasjon noensinne etter tsunamien i Sørøst-Asia.

I dag er Egeland generalsekretær i Flyktninghjelpen. Siden 2015 har han også vært FNs seniorrådgiver i de syriske fredsforhandlingene, med fokus på humanitær tilgang og beskyttelse av sivile.

En ære

– Det er en stor ære å motta Biskop Fjellbus pris. Fjellbu var en sann helt som stod opp for frihet og menneskerettigheter i en tid der mange andre sviktet, sier Jan Egeland.

– Okkupasjonsmaktens trusler fikk ham ikke til å tie om behovet for å forsvare grunnleggende humanistiske og kristne verdier. I en tid der flyktninger og minoriteter får sine rettigheter trampet under fot, er Biskop Fjellbu et forbilde for oss alle, fortsetter han.

Jan Egeland vil være til stede og motta Arne Fjellbus kirke- og samfunnspris under en høytidelighet i Nidarosdomen, tirsdag 30. mai kl. 12.00. Representanter for kirke og offentlighet vil være til stede under utdelingen. Media er velkommen til å dekke begivenheten.

For ytterligere kommentar/informasjon, kontakt:

● Biskop Tor Singsaas, tlf. 916 88382. Epost: nidaros.biskop@kirken.no

● Kommunikasjonsrådgiver Magne Vik Bjørkøy. Tlf: 90789950. Epost: mb499@kirken.no