Noen av medlemmer i kvinnegruppen Hila'a i Harta Sheik. Fra venstre, Fatuma Kahin, Sahara Ahmed (45), Nimo representerer hennes mor Habiba Ahmed, Muna Ismail (40) og Nima Ahmed (25). Det er tilsammen ti medlemmer i gruppen. Foto: Nashon Tado/NRC

Kvinner styrker lokalsamfunn i Etiopia

Nashon Tado|Publisert 22. mai 2017
Kvinner trosser tørken og går sammen om å starte egen bedrift for å bli økonomisk uavhengige og styrke lokalsamfunnet.

Fatuma Kahin (40), seniormedlem i Hila'a-foreningen og bedriftens drift- og regnskapssjef, er begeistret over hvordan prosjektet forener lokalbefolkningen.

 Alle bidrar til prosjektet, sier hun. 

Lagånd

— Samholdet er det som driver kornmøllen. Følelsen av at andre er engasjert i bedriften gir oss motivasjon og inspirasjon til å lykkes.

Før kvinnene kjøpte kornmøllen med kontantstøtte fra Swedish International Development Cooperation Agency (SIDA), gikk de sammen om å bygge møllehuset og verktøyskuret til den nye bedriften.

 Målet er å skaffe inntekter, utvide virksomheten og øke levestandarden, forklarer Fatuma.

Følelsen av at andre er engasjert i bedriften gir oss motivasjon og inspirasjon til å lykkes.
Fatuma Kahin (40), seniormedlem i kvinnegruppen Hila'a.

Færre kunder i tørken

Tørke forårsaket av værfenomenet El Niño har tatt livet av husdyra og gjort det vanskelig å dyrke jorden. Dette har drastisk redusert antallet kunder som besøker kornmøllen.

— Når tørken er over, håper vi å øke fortjenesten. Da vil flere ha råd til og få tilgang til korn som mais, hvete og sorghum.

Fremtidsutsikter

Ifølge Fatuma er kornmøllen, kun laget for å male korn og produsere finmalt mel.

— Noen kunder foretrekker grovt mel. Dette betyr at vi mister kunder til konkurrentene våre. På lang sikt  er det likevel mer lønnsomt å produsere det finmalte melet som brukes til å lage det tradisjonelle etiopiske flatbrødet «injera».

I framtiden håper Fatuma at Flyktninghjelpen vil støtte prosjektet, slik at de kan kjøpe enda en kornmølle som kan produsere grovmalt mel, og på den måten skaffe seg flere kunder. 

        

Kvinnene har ansatt en maskinoperatør som sørger for at kornmøllen er i god stand og møter kunder som kommer for å male kornene sine. Foto: Nashon Tado/NRC
Fakta om prosjektet
  • Etiopia er for tiden blant de mest tørkerammede landene i Afrika. Somali-regionen i Etiopia opplever en av de mest alvorlige tørkene på et halvt århundre forårsaket av ettervirkningen av El Niño.
  • SIDA har gitt kvinnegruppen Hila'a et beløp på 30.000 Etiopiske Birr (ETB), rundt 11.000 kroner, som medlemmene brukte til å kjøpe en kornmølle, et prosjekt som er støttet av Flyktninghjelpen.
  • Kornmøllen gir en gjennomsnittlig inntekt på 250 (ETB) (rundt 90 kroner) på en god dag, og 90 ETB (rundt 30 kroner) på dager med færre kunder.
  • Prosjektet gir kvinner økonomisk uavhengighet og har også som mål å øke levestandarden i lokalsamfunnet.
  • I tillegg til å støtte prosjekter som styrkes kvinners selvstendighet, fortsetter Flyktninghjelpen å støtte programmer i Etiopia, inkludert matsikkerhet, utdanning, husly, barnevern, og rent vann.