Amani, a five month year old baby who only weighs 2 KG, is suffering from malnutrition. She is currently in the malnutrition section of Al Sabeen Hospital in Sana'a. Photo: Nuha Mohammed/NRC

Jemen trues av hungersnød

Publisert 26. mar 2017|Oppdatert 24. mar 2017
To år med krig har drevet Jemen til randen av hungersnød. 17 millioner mennesker, eller to av tre jemenitter, vet ikke hvor de får sitt neste måltid.

- Mennesker dør stille i sine hjem, sier Jan Egeland, generalsekretær i Flyktninghjelpen. - Vi er vitner til at begge partene i konflikten anvender grusomme krigstaktikker mot sivile, med det resultat at sivile sulter, sier han. 

Mer enn tre millioner barn og gravide eller ammende kvinner lider allerede av akutt underernæring i Jemen, det fattigste landet i regionen. Tidligere denne måneden døde femten år gamle Mohammed fra distriktet Taiz av matmangel. Fra å være en av nesten en halv million barn i umiddelbar fare for å sulte ihjel, ble han en av titusener bak den dystre statistikken av mennesker som har lidd en stille og langsom sultedød. Mohammed døde alene på rommet sitt mens hans far var ute og prøvde å skaffe mat til barna sine.

- Jeg vil heller bli drept av et flyangrep enn å være vitne til at barna mine dør langsomt av sult, forteller Fatima, en fembarnsmor i Amran der Flyktninghjelpen møter henne. Sammen med sine barn bor hun i en forlatt bygning etter at de ble drevet på flukt hjemmefra.

- Uten hjelp ville situasjonen i Jemen vært enda verre, men hjelpeorganisasjoner kan ikke alene dekke de enorme behovene til folket i Jemen, sier Egeland.

Jemen importerer 90 prosent av maten de trenger. Restriksjoner på import fører til at det ikke kommer inn så mye som befolkningen trenger. Kommersiell og offentlig sektor er i ruiner, økonomien har kollapset og det er alvorlig matmangel. Hjelpeorganisasjoner prøver å hjelpe, men blir møtt med tunge byråkratiske utfordringer og forsinkelser, samt at myndighetene i flere tilfeller forsøker å hindre at hjelpen kommer frem til dem som trenger det mest.

- Vi som hjelpearbeidere må forholde oss til en importblokade pålagt av den Saudi-ledede koalisjonen, som hindrer eller forsinker arbeidet med å få hjelpen inn i landet. I tillegg møter vi et uforutsigbart byråkrati. Vi er klare til å hjelpe, men dersom ikke kampene tar slutt, vil sivile fortsette å lide og det vil bare bli verre, sier Egeland.

Flyktninghjelpen er bekymret for at de pågående kampene skal ramme landets viktigste havn i Hodeida ved Rødehavskysten. Hele 70 prosent av landets import kommer gjennom denne havnen, den viktigste innfartsåren for kommersielle og humanitære forsyninger.

- Det finnes ikke realistiske og gode alternativer dersom havnen i Hodeida stenges, sier Egeland. Dersom havnen ødelegges og importen blokkeres fullstendig, vil det si at man kutter livslinjen til millioner som trenger mat.

Styresmakter med innflytelse og med muligheter til å jobbe mot en politisk løsning i Jemen har vært fraværende, og til tider direkte bidratt til konflikten. Mer enn et og et halvt år har gått siden FNs sikkerhetsråd kom med en betydelig resolusjon angående Jemen.   

- FNs sikkerhetsråd har vært skammelig passive når det gjelder Jemen, sier Egeland. - Verdens ledere er tause tilskuere til at barn dør, som om det ikke er i deres makt å gjøre noe for å forhindre lidelsene. Men denne konflikten er menneskeskapt. Enkelte styresmakter som burde jobbe hardt for å fremme fred har istedenfor helt bensin på bålet. De må insistere på en fredelig løsning på konflikten og på å holde land, sjø og flyruter inn til Jemen åpne. Dersom blokaden ikke heves vil en hel nasjon sulte, sier han.  

 

Noen fakta:

-        Rundt 19 millioner mennesker, to tredjedeler av Jemens befolkning, er nå avhengige av humanitær hjelp for å få dekket sine aller mest grunnleggende behov.

-        Mer enn tre millioner er drevet på flukt i landet.

-        Rundt 17 millioner mennesker får ikke nok mat.

-        Mer enn 3 millioner barn og gravide elller ammende mødre lider av alvorlig underernæring, mens 462 000 barn lider av akutt underernæring.

-        For å nå målene som FN og andre hjelpeorganisasjoner har lagt frem i sin felles nødhjelpsplan i år, trenger man 2,1 milliarder amerikanske dollar (rundt 18 milliarder kroner). Kun 8 prosent av disse midlene er så langt samlet inn.

Flyktninghjelpen i Jemen:

-        I 2016 nådde Flyktninghjelpen frem med nødhjelp til 1,2 millioner mennesker i Jemen.

-        Flyktninghjelpens arbeid inkluderer mathjelp, husly, vann og utdanning.

-        Flyktninghjelpen er tilstede med arbeid i flere av Jemens fylker (governorates), inkludert Amran, Hajja, Taiz, Al Hodeida, Lahj, Aden og Amanet Al Asima

Til redaksjonen:

-        Flyktninghjelpen har talspersoner i Jemen og i Norge som kan gi intervjuer og kommentarer. Ta gjerne kontakt på info@nrc.no eller ring oss på  +47 905 62 329