Les billedteksten Flyktninghjelpen kjører ut vann til lokalsamfunn i det sørlige Somalia, som her i Muqlay. Foto: Nashon Tado/Flyktninghjelpen

Hver dag driver tørken over 3000 mennesker på flukt

Flyktninghjelpen|Publisert 29. mar 2017

Støtt vårt nødhjelpsarbeid:  Send SULT til 2142 (kr 200,-) 

Siden november i fjor har over 438.000 mennesker i Somalia forlatt sine hjem på grunn av tørke viser nye tall fra Flyktninghjelpen. Landet er rammet av den verste tørken på 20 år.

– Hver dag legger over 3000 mennesker ut på vandring for å lete etter mat og vann. Dette er det største tallet på fordrevne vi har registrert siden sultkatastrofen i 2011. Og det blir verre for hver dag som går, sier Flyktninghjelpens landdirektør i Somalia, Viktor Moses.

– Det vi ser nå, ligner faretruende mye på det vi så forut for sultkatastrofen i 2011, sier Moses.

Vi innhenter data og informasjon om tørken via vårt overvåkningsorgan for beskyttelse og retur, som er støttet av FNs høykommissær for Flyktninger (UNHCR), og som har 39 partnerorganisasjoner over hele Somalia. De nyeste dataene viser at to-tredjedeler av alle som har flyktet kommer fra regionene Mudug, Bay, Shabelle og Sool. Halvparten av de som er fordrevet flykter til Banadir, Mudug og Bay. Totalt har 63.000 mennesker ankommet Baidoa, regionhovedstaden i Bay, siden januar i år. Nesten 85.000 har flyktet til Mogadishu siden november i fjor.

Mister husdyrene

Familier forteller urovekkende historier om hvordan de har måttet forlate sine utarmede husdyr eller blitt tvunget til å reise fra hjemmene sine for å finne mat og vann. Halima, en ung mor med 11 barn, forteller om situasjonen i hjemprovinsen Gedo: - Jeg mistet ti geiter. En dag begynte de bare å falle om og dø. En dag bestemte jeg meg for å dra fordi jeg fryktet at også barna mine skulle dø.

En dag bestemte jeg meg for å dra fordi jeg fryktet at også barna mine skulle dø.
Halima, mor til 11 barn.

Tørken gjør situasjonen langt verre for en allerede prøvet nasjon. Halvparten av befolkningen- over 6 millioner mennesker- er rammet av alvorlig matmangel. Dette er én million flere enn for bare seks måneder siden. Barn dør allerede av underernæring, samtidig som stadig flere trues av matmangel dersom hjelpen uteblir.

Der mat er tilgjengelig, fortsetter prisene å stige. I følge FNs mat og landbruksorganisasjon (FAO) er det forventet at prisene vil fortsette å stige. Abida, en mor fra landsbyen Dogob, forteller at hun må tigge om mat for å overleve: - Vi tigger om mat og noen ganger kjøper vi mat på kreditt. Jeg skylder allerede selgerne mer enn 50 dollar. Jeg har lånt vann, ris, sukker og olje til matlaging, forteller hun.

     

Fakta om den humanitære situasjonen i Somalia

 
idpRundt 1,1 millioner mennesker er på flukt inne i Somalia.
 

refugeesMer enn 1,2 millioner mennesker har flyktet fra landet.

childrenOver 1 million barn fryktes å bli rammet av matmangel i år. 185 000 barn står i fare for å dø dersom de ikke får snarlig medisinsk hjelp.

 

familySomalia er et av verdens fattigste land. Over 73 prosent lever under fattigdomsgrensen (under 1,25 dollar dagen). Forventet levealder er 51 år.

 

Les billedteksten Telefoner i flyktningleirene lades ved hjelp av solenergi. Mange familier har blitt separerte under flukten fra tørken, og prøver så godt de kan å holde kontakt med hverandre. Foto: Nashon Tado/Flyktninghjelpen

     

Prognosene for regn de neste månedene er ikke gode. Nå er også kolera en trussel for befolkningen. Tørken gjør at folk må drikke urent vann og hele 11.000 er rammet av kolera så langt. 268 mennesker er bekreftet døde i år, i følge innsamlet data fra områder der hjelpeorganisasjonene har tilgang.

– Dette er varsellamper om at en katastrofe er i emning som vil ramme mange mennesker på flukt, sier Moses. – Vi har fortsatt mulighet til å avverge en sultkatastrofe. Giverne har vært generøse og pengene begynner å komme inn, men det er en kamp mot klokka for å få snudd denne alvorlige situasjonen.  

Vårt arbeid for de tørkerammede:

Flyktninghjelpen er tilstede i de tørkerammede områdene og har gitt hjelp til 175.000 mennesker så langt i år. Planen er å nå ut til 240.000 mennesker med pengestøtte i løpet av de første ukene i april. Sammen med fem andre organisasjoner jobber Flyktninghjelpen nå med å nå ut til 450 000 mennesker med mat og vann, samt å bedre de sanitære forholdene. Dette arbeidet er støttet av britiske DIFID/IRF.

Organisasjonen koordinerer også et ECHO -støttet pengestøtteprosjekt i de tørkerammede områdene, som skal nå ut til 350.000 mennesker. Til sammen vil vi nå ut til 800.000 somaliere i løpet av de neste tre månedene.

Les billedteksten Flyktninghjelpen skaffer vann til befolkningen i landsbyen Shilin i Dollow distriktet. Vannet, som er fraktet med lastebiler, hjelper internt fordrevne mennesker og deres vertssamfunn med en midlertidig løsning til å takle tørken. Foto: Nashon Tado/Flyktninghjelpen

 

Til redaksjonen:

Flyktninghjelpen har talspersoner i Somalia og Kenya.

For mer informasjon om NRC's Protection and Return Monitoring Network: http://bit.ly/2mXDabL.

Bilder som dere fritt kan bruke finner dere her: http://smu.gs/2mXFl3q

 

Pressekontakter:

Michelle Delaney, Medierådgiver i Nairobi

emailmichelle.delaney@nrc.no

phone+ 254 716 053 091

 

Tuva Raanes Bogsnes, Kommunikasjonssjef

emailtubo@nrc.no

phone+47 93231883