Les billedteksten Kronprinsparet besøkte flyktningleiren Hitsats i Shire, nord i Etiopia. Foto: Beate Simarud/Flyktninghjelpen

Ungdom på flukt forteller kronprinsparet sine sterke historier

Tuva Raanes Bogsnes|Publisert 10. nov 2017
Denne uken besøkte det norske kronprinsparet Hitsats flyktningleir i Shire, nord i Etiopia. Her fikk de høre historiene til Yodit, Eden og Habteab fra Eritrea.

For de unge eritreiske flyktningene ble dette en ekstra spesiell dag. Elevene ved Flyktninghjelpens yrkesutdanningssenter fikk være vertskap for kronprinsparet. De forteller om flukten fra hjemlandet, yrkesutdanning og om drømmen videre.

     

Les billedteksten — Jeg skulle gjerne reist videre til Europa, men jeg vil reise på en trygg måte, forteller Eden Tedros (20). Torsdag skal kokkestudenten vise kronprinsparet sin lidenskap, å lage mat.

    

Kokken

– Jeg skulle gjerne reist videre til Europa, men jeg vil reise på en trygg måte, forteller Eden Tedros (20). Torsdag viste hun kronprinsparet sin lidenskap: å lage mat.

Hun forteller kronprinsparet at flere unge mennesker føler at de må forlate Eritrea. Hun er selv en av mange som fryktet tvungen militærtjeneste på ubestemt tid.

I snart seks måneder har hun levd som flyktning i flyktningleiren Hitsats. Leiren ligger langt unna nærmeste by, og flyktningene lever på mat- og vann rasjoner.

De færreste av barna og ungdommene ser for seg en fremtid i Etiopia. Fire av ti flyktninger forlater Shire i løpet av de første tre månedene. Men Tedros har fått muligheten til å leve ut drømmen sin.

Hun utdanner seg til å bli kokk ved Flyktninghjelpens læringssenter i Shire.

– Min største drøm er å få jobbe i en restaurant, helst i Europa. Men jeg tror ikke jeg vil reise den farlige ruten.

        

Les billedteksten Kronprinsparet med Flyktninghjelpens ansatte og elever ved Flyktninghjelpens yrkesopplæring i Shire, Etiopia. Fptp: Beate Simarud/Flyktninghjelpen

    

Flyktninger med drømmer

Kronprinsparet ble inspirerte av besøket i leiren, hvor de fikk høre sterke historier fra barn og unge på flukt.

– De har drømmer som alle andre unge mennesker, to vil bli lege, en vil bli lærer, sier Hans Kongelige Høyhet Kronprins Haakon.

De fleste menneskene som bor i flyktningleirene i Shire, nord i Etiopia, er barn under 18 år. Mange drømmer om et bedre liv i Europa.

      

Les billedteksten Yodit Major (17) utdanner seg til frisør ved Flyktninghjelpens yrkesopplæring. Video: Beate Simarud/Flyktninghjelpen

      

Frisøren

For Yodit Major  betyr det ekstra mye å kunne sove trygt om natten. – Da jeg var i Eritrea sov jeg nesten aldri en hel natt uten frykt for at militæret skulle komme og hente meg. Her kan jeg slappe av og sove, forteller syttenåringen.

Det er snart to år siden hun bestemte seg for å forlate alle hun er glad i og sitt eget hjemland, Eritrea.

I dag bor hun i flyktningleiren Hitsats. Torsdag 9. november var hun vertinne for kronprinsparet fra Norge. Hun viste kronprinsparet rundt i klasserommene hvor Flyktninghjelpen tilbyr yrkesopplæring for voksne og barn.

Vi prater med henne før det store møtet: – Jeg skal fortelle dem hvordan mange av ungdommene her går med vonde tanker. Men også om hvor glade vi er for å ha fått nye muligheter.

Jeg elsker å jobbe med hår og håper å kunne jobbe som frisør.
Yodit Major (17).

I to år har Major bodd i denne leiren. Hun har fått plass på Flyktninghjelpens yrkesopplæring og skal snart ta første eksamen for å bil frisør. Som elev ved en av Flyktninghjelpens læringssentre får flyktninger muligheten til å bli alt fra frisør til bygningsarbeider.

 – Jeg elsker å jobbe med hår og håper å kunne jobbe som frisør, sier hun.

Nå er besøket over, og Major skal ta fatt på nok en stor oppgave. Hun blir mor til sitt første barn i desember. – Jeg elsker barn, og håpet mitt er at ungen skal få en god utdanning og en god fremtid. 

     

Les billedteksten Etter å ha blitt fengslet en rekke ganger og grovt torturert, bestemte Habteab Tsegay Kidane (30) for å forlate Eritrea for godt. Nå utdanner han seg til snekker ved Flyktninghjelpens yrkesopplæring i Shire. Foto: Beate Simarud/Flyktninghjelpen

      

Snekkeren

Etter å ha blitt fengslet en rekke ganger og grovt torturert, bestemte Habteab Tsegay Kidane (30) for å forlate Eritrea for godt.

– Vi ble behandlet som slaver og som dyr. Vi hadde ingen rettigheter, forteller han.

Kidane satt fengslet i to år. Det meste av tiden var han holdt fanget i en kjeller, bundet i føtter og hender.

– Vi ble sett på som landsforrædere. Jeg følte meg som et dyr. Jeg hadde ikke noe hjem, ikke noe land lenger. 

Etter at han ble arrestert igjen, to år senere, bestemte han seg for å forlate Eritrea for godt.

– Den siste gangen i fengselet slo de meg, gang på gang. Jeg orket ikke mer. Jeg hadde ingen rettigheter.

I mars 2017 klarte han og kona endelig å krysse grensen til Etiopia. Gleden over å endelig være i sikkerhet var overveldende.

        

Vi ble behandlet som slaver og som dyr. Vi hadde ingen rettigheter.
Habteab Tsegay Kidane (30) forklarer hvorfor han flyktet fra Eritrea.

Torsdag var han vert for kongeparet under besøket deres i flyktningleiren i Shire.

Under besøket fortalte han kronprinsparet hvor viktig det har vært for ham å tilegne seg nye egenskaper. Nå kan også flyktningene komme seg ut i arbeidsmarkedet.

Den tidligere læreren håper å kunne fortsette å utdanne seg i fremtiden. Men akkurat nå er han glad for å kunne ta del i Flyktninghjelpens yrkesopplæring. Han tar snekkerfag og håper å kunne få en jobb slik at han kan forsørge seg og familien.

Snekkerstudentene har bygget skolen og alle møblene i klasserommene som kronprinsparet besøkte. Bygningsarbeiderne som blir utdannet ved Flyktninghjelpens læringssenter blir hyret til å jobbe i leiren.

Her utbedrer de hus og leverer møbler også til andre hjelpeorganisasjoner.

– Får jeg mulighet til å jobbe, kan jeg godt være her. Men jeg trenger frihet, det er det eneste som virkelig betyr noe. 

    

Les billedteksten Kronprinsparet lyttet til mange sterke i historier under besøket i flyktningleiren i Shire, nord i Etiopia. Foto: Beate Simarud/Flyktninghjelpen
Den humanitære situasjonen i Etiopia
 • 7 av 10 flyktninger som lever i leirene i Shire, nord i Etiopia, er under 18 år.
 • 8 av 10 flyktninger forlater leirene i løpet av et år.
 • 8,5 millioner mennesker trenger matvarehjelp i Etiopia. Dette tallet har steget fra 5,6 millioner i januar i år.
 • 10,5 millioner mennesker har ikke tilgang til rent drikkevann.
 • 375 000 mennesker lider av akutt underernæring. 
 • Etiopia huser 880 000 flyktninger fra Sør-Sudan, Somalia og Eritrea. I tillegg er 1,2 millioner mennesker internt fordrevne på grunn av tørke, flom og uroligheter.
 • Under 30 prosent av pengene som trengs for å møte de mest prekære behovene er dekket så langt i år.
Flyktninghjelpen i Etiopia
 • Flyktninghjelpen jobber med matvaresikkerhet, husly, beskyttelse, vann og sanitær- fasiliteter samt utdanning i Etiopia.
 • I 2016 fikk 391 200 flyktninger hjelp fra Flyktninghjelpen.
 • Organisasjonen har kontorer i Addis, Gambella, Asosa, Shire, Jigjiga/Dire Dawa og Dollo Ado.
 • I Shire hjelper Flyktninghjelpen 38.321 flyktninger med hus, utdanning, yrkesutdanning og aktiviteter for beskyttelse av barn.
 • Flyktninghjelpen startet sitt arbeid i Etiopia i 2011.