Kronprinsparet besøkte flyktningleiren Hitsats i Shire, nord i Etiopia. Foto: Beate Simarud/Flyktninghjelpen

Ungdom på flukt forteller kronprinsparet sine sterke historier

Tuva Raanes Bogsnes|Publisert 10. nov 2017
Denne uken besøkte det norske kronprinsparet Hitsats flyktningleir i Shire, nord i Etiopia. Her fikk de høre historiene til Eden og Habteab fra Eritrea.

For de unge eritreiske flyktningene ble dette en ekstra spesiell dag. Elevene ved Flyktninghjelpens yrkesutdanningssenter fikk være vertskap for kronprinsparet. De forteller om flukten fra hjemlandet, yrkesutdanning og om drømmen videre.

     

— Jeg skulle gjerne reist videre til Europa, men jeg vil reise på en trygg måte, forteller Eden (20). Torsdag skal kokkestudenten vise kronprinsparet sin lidenskap, å lage mat.

    

Kokken

– Jeg skulle gjerne reist videre til Europa, men jeg vil reise på en trygg måte, forteller Eden (20). Torsdag viste hun kronprinsparet sin lidenskap: å lage mat.

Hun forteller kronprinsparet at flere unge mennesker føler at de må forlate Eritrea. Hun er selv en av mange som fryktet tvungen militærtjeneste på ubestemt tid.

I snart seks måneder har hun levd som flyktning i flyktningleiren Hitsats. Leiren ligger langt unna nærmeste by, og flyktningene lever på mat- og vann rasjoner.

De færreste av barna og ungdommene ser for seg en fremtid i Etiopia. Fire av ti flyktninger forlater Shire i løpet av de første tre månedene. Men Eden har fått muligheten til å leve ut drømmen sin.

Hun utdanner seg til å bli kokk ved Flyktninghjelpens læringssenter i Shire.

– Min største drøm er å få jobbe i en restaurant, helst i Europa. Men jeg tror ikke jeg vil reise den farlige ruten.

        

Min største drøm er å få jobbe i en restaurant, helst i Europa. Men jeg tror ikke jeg vil reise den farlige ruten.
Eden (20)

    

Flyktninger med drømmer

Kronprinsparet ble inspirerte av besøket i leiren, hvor de fikk høre sterke historier fra barn og unge på flukt.

– De har drømmer som alle andre unge mennesker, to vil bli lege, en vil bli lærer, sier Hans Kongelige Høyhet Kronprins Haakon.

De fleste menneskene som bor i flyktningleirene i Shire, nord i Etiopia, er barn under 18 år. Mange drømmer om et bedre liv i Europa.

      

Etter å ha blitt fengslet en rekke ganger og grovt torturert, bestemte Habteab (30) for å forlate Eritrea for godt. Nå utdanner han seg til snekker ved Flyktninghjelpens yrkesopplæring i Shire. Foto: Beate Simarud/Flyktninghjelpen

      

Snekkeren

Etter å ha blitt fengslet en rekke ganger og grovt torturert, bestemte Habteab (30) for å forlate Eritrea for godt.

– Vi ble behandlet som slaver og som dyr. Vi hadde ingen rettigheter, forteller han.

Han satt fengslet i to år. Det meste av tiden var han holdt fanget i en kjeller, bundet i føtter og hender.

– Vi ble sett på som landsforrædere. Jeg følte meg som et dyr. Jeg hadde ikke noe hjem, ikke noe land lenger. 

Etter at han ble arrestert igjen, to år senere, bestemte han seg for å forlate Eritrea for godt.

– Den siste gangen i fengselet slo de meg, gang på gang. Jeg orket ikke mer. Jeg hadde ingen rettigheter.

I mars 2017 klarte han og kona endelig å krysse grensen til Etiopia. Gleden over å endelig være i sikkerhet var overveldende.

        

Vi ble behandlet som slaver og som dyr. Vi hadde ingen rettigheter.
Habteab (30) forklarer hvorfor han flyktet fra Eritrea.

Torsdag var han vert for kongeparet under besøket deres i flyktningleiren i Shire.

Under besøket fortalte han kronprinsparet hvor viktig det har vært for ham å tilegne seg nye egenskaper. Nå kan også flyktningene komme seg ut i arbeidsmarkedet.

Den tidligere læreren håper å kunne fortsette å utdanne seg i fremtiden. Men akkurat nå er han glad for å kunne ta del i Flyktninghjelpens yrkesopplæring. Han tar snekkerfag og håper å kunne få en jobb slik at han kan forsørge seg og familien.

Snekkerstudentene har bygget skolen og alle møblene i klasserommene som kronprinsparet besøkte. Bygningsarbeiderne som blir utdannet ved Flyktninghjelpens læringssenter blir hyret til å jobbe i leiren.

Her utbedrer de hus og leverer møbler også til andre hjelpeorganisasjoner.

– Får jeg mulighet til å jobbe, kan jeg godt være her. Men jeg trenger frihet, det er det eneste som virkelig betyr noe. 

    

Kronprinsparet lyttet til mange sterke i historier under besøket i flyktningleiren i Shire, nord i Etiopia. Foto: Beate Simarud/Flyktninghjelpen