Irakere på flukt utenfor mottakssenteret i Hamam Al-Alil- eiren for mennesker på flukt fra Mosul. Foto: Wolfgang Gressman/Flyktninghjelpen

Irak: Mosul ett år etter

Publisert 16. okt 2017
Ett år etter at Mosul-offensiven startet, lever hundretusener fortsatt ute i kulden.

For ett år siden startet kampen for å ta tilbake Mosul fra Den islamske stat (IS). Rundt 673.000 irakere fra byen og områdene rundt er fortsatt fordrevet og kan ikke reise hjem til ødelagte nabolag. Mer enn halvparten av dem har mistet viktige dokumenter som fødselsattester og eiendomspapirer, noe som vil gjøre det vanskelig for dem å bygge opp igjen livene sine.

– Kampen om Mosul er over, men hundretusenvis av mennesker har flyktet fra byen og fortvilelsen deres fortsetter, sier Heidi Diedrich, som leder Flyktninghjelpens arbeid i Irak. – Menneskene vi møter får ikke dekket de mest grunnleggende behovene sine, og de aner ikke om de vil kunne reise tilbake.

Flyktninghjelpen har undersøkt situasjonen til irakere på flukt fra Mosul og områdene rundt. Ifølge undersøkelsen mangler 53 prosent av irakerne Flyktninghjelpen har snakket med sivile dokumenter. Blant dem som bor utenfor leiren, har flertallet innsett at det er umulig å betale husleie. Mange familier må dele hus, og de forteller at en av deres største bekymringer er at de skal bli kastet ut fordi de ikke klarer å betale den økende leieprisen.

Blant de spurte kvinnene sier flertallet at de er bekymret for fremtiden. Barna deres er ikke registrert på skolen fordi de ikke vet når eller om de kan reise hjem igjen. Mange har lav inntekt, og blant mennene bekymrer flertallet seg for mangel på arbeidsmuligheter. Noen sender barna sine ut for å jobbe. Nesten alle kvinnene som er intervjuet sier de har mest behov for husly, vann og helsetjenester.

Hovedgrunnen til at befolkningen ikke reiser tilbake til områdene de kommer fra er mangel på levebrød og inntektsmuligheter. De er også bekymret for vold og usikkerhet. De fleste sier fremtidsplanene deres avhenger av situasjonen i Mosul.

– Etter å ha levd tre år under IS’ brutale styre før kampen for å gjenerobre byen startet for ett år siden, fortsetter tragedien for den irakiske sivilbefolkningen. Før de kan reise hjem igjen og begynne å bygge opp igjen livene sine, må det internasjonale samfunnet fortsette å stå i solidaritet med Iraks fordrevne. I mellomtiden må den irakiske regjeringen sikre at rettighetene til irakere på flukt blir ivaretatt i sine planer om å gjenoppbygge Mosul, sier Diedrich.