Hamsatu (30) kan ikke tenke seg å vende hjem til stedet hun flyktet fra: –Hvordan kan vi dra? Jeg er redd for å reise tilbake på grunn av det jeg har sett og opplevd. Vi er fortsatt redde for Boko Haram. Foto: Michelle Delaney/Flyktninghjelpen

Ny rapport: Nigerianere på flukt er for redde til å vende hjem

Publisert 11. okt 2017
Det store flertallet av de 1,8 millioner menneskene som er drevet på flukt nordøst i Nigeria, er ikke klare for å vende hjem. Det melder Flyktninghjelpen i sin nye rapport "Too Scared to Return".

– Funnene i rapporten er ubestridelige. Når 86 prosent av folk forteller oss at de ikke er klare til å vende hjem, må vi lytte. Dette kan ikke falle for døve ører, advarer Jan Egeland, generalsekretær i Flyktninghjelpen, som for tiden besøker Nigeria.

– Folk må selv få bestemme om de vil reise hjem. Det å tvinge hele lokalsamfunn hjem er en dødelig oppskrift på forverring av konflikten.

Les et sammendrag av rapporten "Not ready to return" her.

Flyktninghjelpen spurte 27.000 mennesker om deres tanker om å returnere hjem i arbeidet med rapporten, som er en av de største undersøkelsene gjort blant mennesker på flukt i Nigeria. Mer enn åtti prosent av de som sier de ikke vil reise hjem i nær fremtid, sier at usikkerhet er hovedgrunnen til at de blir der de er. Angrep på sivile øker, og folk er redde.

Nigerianske militærstyrker har nylig gjort fremskritt i kampen mot den islamske opprørsgruppen Boko Haram. Boko Haram har svart med å angripe markeder og steder hvor det oppholder seg mennesker på flukt. 

Mange i nigerianske myndigheter ønsker nå at de som har flyktet skal flytte hjem. – Selv om det endelige målet er at folk skal reise hjem, er den uheldige sannheten at det å tvinge folk tilbake nå vil ha negative konsekvenser, sier Egeland. –Så mange som 85 prosent av de som bor i leirer, forteller oss at de føler seg tryggere der enn der de var før, til tross for at det også har vært angrep på leirer.

– I dag møtte jeg en kvinne i byen Monguno som hadde flyktet fra landsbyen sin da Boko Haram satte den i brann for to år siden. Hun ønsker å ta med seg de seks barna sine hjem, men hun sa til meg at det ennå er for tidlig, fordi den væpnede gruppen fortsatt befinner seg i landsbyen, sier Egeland.

Generalsekretær Jan Egeland på besøk i Maidiguri by i Nigeria. Flyktninghjelpen støtter mer enn 500 smågårder som hjelper internt fordrevne og sårbare vertssamfunn med mat. Foto: Mohamed Bukar/Flyktninghjelpen


Selv om sikkerhetssituasjonen bedrer seg, sier halvparten av de spurte at husene deres er blitt ødelagt i konflikten. 48 prosent har ikke informasjon om tilstanden til hjemmene deres, noe som indikerer at dette tallet kan være langt høyere.

Flyktninghjelpens rapport anbefaler tiltak som må settes i verk før Nigerias fordrevne kan vende hjem. For det første må den generelle sikkerhetssituasjonen bli bedre, slik at folk kan føle seg trygge. For det andre må ressurser allokeres til gjenoppbygging av hus og gjenoppretting av levebrød. Det er viktig at de som har flyktet blir involvert i utviklingen av disse programmene.

– Folk trenger tak over hodet og utsikter til å ha noe å leve av om de i det hele tatt skal ha en sjanse til å gjenoppbygge livene sine, sier Egeland. – Vi er klare for å jobbe med myndighetene for å hjelpe nigerianere på flukt hjem. Men dette må skje på en frivillig, trygg og informert måte.

Tall og fakta:

 

  • 8,5 millioner mennesker trenger nødhjelp i Nigeria.
  • 1,8 millioner mennesker er internt fordrevne i nordøst-Nigeria.
  • 80 prosent av de internt fordrevne er i delstaten Borno, og over halvparten bor i lokalsamfunn, utenfor leirene.
  • 220.000 mennesker har flyktet til nabolandene Kamerun, Niger og Tsjad.
  • 5,2 millioner mennesker er rammet av alvorlig mangel på tilgang til mat nordøst i Nigeria.
  • 450.000 barn lider av alvorlig akutt underernæring.
  • 20.000 mennesker er drept siden konflikten begynte for åtte år siden.
  • Over 4.100 tilfeller av antatt kolera og 56 dødsfall er rapportert.
  • Minst 57 prosent av skolene i delstaten Borno er stengt på grunn av konflikt.
  • 64 prosent av den humanitære appellen for Nigeria i 2017 på 8,7 milliarder kroner (1,1 milliarder USD) er finansiert.
  • Flyktninghjelpen har i år gitt nødhjelp til titusenvis av nigerianere. Dette inkluderer mat, vann og sanitæranlegg til 40.000 mennesker, husly til 20.000 mennesker og rettshjelp til 18.000 personer.

 

Amina (30) har bodd i Maidiguri i Nigeria i fire år med sine fire barn (f.v.) Hadiza (5), Mohamed (3), Isha (7) og Fatmata (10). De flyktet da Boko Haram angrep hjembyen deres. Når det blir fred vil Amina gjerne reise hjem, men hun holder seg for øyeblikket der hun er fordi hun er redd. Foto: Michelle Delaney/Flyktninghjelpen