Tretten år gamle Raid som ble tvunget til å flykte fra hjemmet sitt i Hawija. - Jeg mistet skolen min på grunn av IS, sier han. Foto: Alan Ayoubi / NRC.

Store behov blant sivile fra gjenerobrede Hawiga

Publisert 05. okt 2017
Mens irakiske myndigheter i dag kunngjorde at Hawiga er gjenerobret fra den Islamske Stat (IS), står tusenvis av fordrevne igjen uten et hjem å vende tilbake til.

– Ingen må bli tvunget til å dra tilbake til de gjenerobrede områdene. Det er avgjørende for Iraks fremtid at alle som vender hjem gjør det frivillig, at de får god nok informasjon og at det skjer etter at områdene er trygge og grunnleggende infrastruktur er på plass, sier Heidi Diedrich, Flyktninghjelpens landdirektør i Irak.

Over 12.500 mennesker har blitt tvunget på flukt siden den militære offensiven for å gjenerobre Hawiga fra IS startet 21. september. Totalt har 100.000 mennesker flyktet siden august 2016. Mange bor for tiden på transittsentre og leirer i provinsene Salah Al-Din og Kirkuk.

– Blant disse er eldre mennesker, nyfødte babyer og barn som ikke vet hvor foreldrene deres er. Selv om myndighetene nå har erklært at kampene er over, har sivile fremdeles akutt behov for mat, vann, husly og beskyttelse, sier Diedrich.

Fordrevne personer fra Hawiga har fortalt Flyktninghjelpens ansatte at de overlevde luftangrep og vold fra IS da de prøvde å flykte. Familier som har klart å unnslippe kampene forteller at de så folk bli begravet levende av luftangrep. Mange sier at de var tvunget til å bygge hus av gjørme fordi hjemmene deres ble ødelagt. Noen har sovet ute.

Foreldre forteller Flyktninghjelpen at barna ikke har hatt mulighet til å gå på skole på flere år.

– Da jeg vokste opp, visste jeg hvordan jeg skulle lese og skrive, men det gjorde ikke min mor. Nå kan jeg lese og skrive, men det kan ikke barna mine, sier en mor på flukt. Hun forteller Flyktninghjelpen at barna hennes har vært ute av skolen i fire år på grunn av konflikten.

Sivile som har bodd i IS-kontrollerte områder i Hawiga har ikke hatt tilgang til nok mat eller vann de siste to årene. Med få leger og dårlig tilgang til medisiner har befolkningen heller ikke hatt muligheter for helsehjelp. Familier på flukt har fortalt Flyktninghjelpen at de trenger et trygt hjem, rent vann og trygge skoler før de kan vende tilbake til Hawiga.

Så langt har ingen internasjonale humanitære organisasjoner klart å komme seg inn i Hawiga, som har vært under kontroll av IS de siste tre årene. Samtidig har også de fleste lokale nødhjelpsorganisasjonene i de berørte områdene vært ute av stand til å fortsette arbeidet sitt.

– Igjen har uskyldige irakere mistet familiemedlemmer og fått hjemmene sine ødelagt. De sitter igjen med ingenting. Nå må det internasjonale samfunnet, i samarbeid med irakiske myndigheter, sikre at disse menneskene får all den hjelpen de trenger for å gjenoppbygge livene sine, sier Diedrich.