Hodosalat og sønnen Zacharie i en leir for fordrevne i Gembi i Somaliland. De to ble tvunget på flukt på grunn av tørken. Foto: Adrienne Suprenant/Flyktninghjelpen

Tørke og konflikt har drevet en million mennesker på flukt i Somalia

Publisert 18. okt 2017
Over en million mennesker har flyktet fra hjemmene sine i Somalia så langt i år, hovedsakelig på grunn av tørken. –Vi er skremt over det enorme omfanget av krisen, sier Flyktninghjelpens regionaldirektør i Nairobi, Gabriella Waaijman.

I gjennomsnitt har 3.500 mennesker flyktet fra sine hjem hver eneste dag i år, i søken etter mat og vann for å holde seg i live.

–Den massive utvandringen fra landsbyene som vi nå er vitne til, har vi ikke sett siden den dødelige sultkatastrofen i 2011 og 2012. Da døde 260.000 mennesker, sier Waaijman.

Tørken har gjort at hele landsbyer er forlatt. Mislykkede avlinger og døde husdyr har gjort at mange familier har forlatt alt de eier. Også matlagrene er tomme. Rundt 49.000 mennesker flyktet bare i løpet av september i år. De fleste har dratt til overfylte leirer i byområder.

Asha Ali Hussein flyktet sammen med sine fire barn fra landsbyen Kontuwarey til Mogadishu for åtte måneder siden. –Jeg er et offer for tørken som har herjet i landsbyen min og hele regionen, sier Hussein.  – Jeg forlot jobben min på gården vår på grunn av vannmangel. Elvene tørket. Det var ikke en dråpe vann igjen noen steder. Vi gravde i jorden for å se etter vann, men fant ingenting. Alle vannhullene var forsvunnet, forteller hun.

Presenninger, tøy, papp og pinner blir til midlertidige boliger i denne leiren i Garroway i Somaliland. Fra januar til slutten av september flyktet en million mennesker i Somalia, de fleste av dem på grunn av tørken. Foto: Adrienne Suprenant/Flyktninghjelpen

Tørkekatastrofen har rammet Somalia hardt i 2017. Halve befolkningen, over 6,2 millioner mennesker, trenger humanitær hjelp. For 3,1 millioner mennesker er situasjonen prekær. Hele 388.000 barn under fem år er akutt underernærte.

–Våre 15 kyr og 20 geiter døde på grunn av tørken. Vi hadde en gård og gårdsdyr da vi var i landsbyen Kontuwarey. Nå bor vi som flyktninger, og vi er avhengig av pengehjelp fra hjelpeorganisasjonene, sier Hussein.

Flyktninghjelpen er tilstede i Somalia og jobber for å bistå familier som er rammet av tørken. Asha Hussein har mottatt pengestøtte fra Flyktninghjelpen de siste fire månedene, inkludert 81 dollar denne måneden for å betale for mat, vann, helsetjenester og skoleavgift for sine fire barn i alderen fire til ti år.

– Vi må fortsette å gjøre det vi kan for å hundre en ny sultkatastrofe i Somalia. Givere og myndigheter har gitt betydelige bidrag til denne krisen, men vi trenger fortsatt penger. Dessverre er prognosene for regn dårlige og flere mennesker vil trolig måtte forlate hjemme sine og legge på flukt, sier Waaijman.

I tillegg til tørkekatastrofen som har ført til at hundretusener av mennesker har flyktet, er også den pågående konflikten en årsak til at mange ikke har noe annet valg enn å legge på flukt. 


Mediekontakt:

Flyktninghjelpens medieseksjon
E-mail: info@nrc.no
Telefon: +47 90 56 23 29