Les billedteksten Hver morgen og kveld henter innbyggerne i byen Dhankarone rent vann fra en vannstasjon bygd av Flyktninghjelpen, slik som den på bildet. Foto: Mohamed Digale/Flyktninghjelpen

Et friskt påfyll om morgenen

Mohamed Digale|Publisert 26. sep 2017
I tørkerammede Etiopia gir nye vannstasjoner rent drikkevann til familier på flukt.

Når solen står opp over det tørre Bike-distriktet i Etiopia, er landsbyen allerede travel.

Før vannstasjonen åpner klokka halv seks, har kvinner og barn tatt med seg vannkanner for å kjøpe rent vann og stilt seg opp i en lang kø. Flyktninghjelpen har bygd to brønner i landsbyen. Der selges rent vann for 0,50 etiopiske birr – omtrent 15 norske øre – per 20 liter.

Drakk skittent vann

48 år gamle Malayka Ali er en av damene som med glede stiller seg i kø hver morgen. Før måtte hun gå to kilometer for å hente vann fra en grunn brønn –  flere ganger om dagen. Med den nye vannstasjonen sparer hun både tid og krefter. Det gjør hverdagen lettere.

For Malayka er det stor forskjell på vannet hun får fra borehullet og vannet hun brukte før.

– Det var søle i det, forklarer hun.

– Familien og jeg drakk vannet, men vi hadde egentlig ikke lyst. Selv maten vi lagde smakte vondt.

Innbyggerne i landsbyen, kyrene deres og ville dyr drakk alle fra denne kilden. De hadde ikke noe valg.

Familien og jeg drakk vannet, men vi hadde egentlig ikke lyst. Selv maten vi lagde smakte vondt.

Bygger infrastruktur for vann

Dhankarone er en liten landsby i sentral-Etiopia som huser rundt 750 familier, mange av dem på flukt. Landsbyen er omkranset av kvegdrift og det finnes lite infrastruktur i det avsidesliggende området. Klimaet er varmt og tørt, mens tilgangen til rent vann og sanitærtjenester er knapp.

I 2016 lagde Flyktninghjelpen et borehull i landsbyen og bygde et vannreservoar og to vannstasjoner. For å hindre spredning av sykdommer, bygde vi felles toaletter og vannforsyninger til landsbyens skole i 2017. Vi har også lært bort gode rutiner for hygiene, slik at beboerne kan ta bedre vare på familiene sine og de nye fasilitetene.

Les billedteksten Malika Ali utenfor hjemmet sitt. Her oppbevarer hun drikkevann og vann som hun bruker til å lage mat og vaske seg med. Foto: Mohamed Digale/Flyktninghjelpen

Planlegger morgendagen

Familien til Malayka kjøper 80 liter vann om dagen, som de bruker til å lage mat, vaske seg og drikke. Hun synes vannet fra borehullet er rent og sunt, og hun har et ekstra lager med vann ved siden av huset. Nå kan hun passe på at barna får nok vann og at maten smaker som den skal.

I morgen tidlig skal hun igjen ta med seg plastkannene og stille seg i kø for å fylle dem opp.