Les billedteksten Ameen sammen med barna sine i Jordan. Han måtte flykte med sin gravide kone da huset hans ble bombet og landsbyen angrepet i 2012. Foto: Hassan Hijazi/NRC

Ønsker seg en trygg fremtid

Hassan Hijazi|Publisert 29. sep 2017
— Livet mitt i Syria var perfekt. Jeg hadde et hus, en bil og et lite jordstykke. Nå er alt borte, det er ingen igjen i landsbyen.

Det forteller syriske Ameen. Da huset hans ble bombet og landsbyen angrepet i 2012, flyktet han til Jordan med familien.

— Vi etterlot alt vi eide bortsett fra noen klær og litt mat.

Fødte på grensa

Ameens kone var gravid. Mens de ventet på å krysse grensa til Jordan, fødte hun sønnen deres Mohammad. Den lille gutten ble født på grensa mellom de to landene, og derfor ville verken jordanske eller syriske myndigheter utstede fødselsattest.

 Det eneste papiret Mohammad har, er det fra FN, forklarer Ameen.

Sønnen er ikke registrert hos jordanske myndigheter, og det gjør det vanskelig å skaffe ham skoleplass og medisinsk hjelp når han trenger det.

Ameen forteller at livet i Jordan er tøft. Han jobbet tidligere som rengjøringsarbeider, men kontrakten gikk ut for noen uker siden.

 Selv jordanere sliter med å skaffe seg jobb i Jordan, sier han.

Søkte seg til USA

Familiens utsikter for et godt liv i Jordan blir stadig dårligere, og Ameen har søkt om å bli overført til et annet land gjennom kvoteflyktningsordningen. I mars 2017 hadde han sitt første intervju med amerikanske immigrasjonsmyndigheter, og han fikk beskjed om at et nytt intervju var på trappene.

Rett etter president Trumps ordre om gjenbosetting fikk Ameen en telefon om at intervjuet var utsatt inntil videre.

Alt jeg ønsker, er en bedre fremtid for barna mine.
Ameen, far og syrisk flyktning i Jordan.

— Det var veldig deprimerende. Jeg hadde så mye håp om å få reise, om at barna mine skulle få et bedre liv.

Ameen har aldri vurdert å ta familien med på en båt over Middelhavet for å komme til Europa. Men han føler seg heller ikke trygg i Jordan.

— Jeg vil ikke tilbake til Syria nå. Det finnes ingen steder for meg og familien min.

Hvis muligheten for å dra til USA forsvinner, vil han fortsette å søke om gjenbosetting i andre land, helt til han finner ett som vil ta dem imot. 

— Vi kan dra hvor som helst i Europa, Sverige, Tyskland eller Norge. Alt jeg ønsker, er en bedre fremtid for barna mine.

Flyktninghjelpens juridiske team har hjulpet Ameen og familien hans med å skaffe tilgang til helsetjenester og utdanning. Vi bistår syriske flyktninger med juridisk rådgivning for å sikre at de også kan benytte seg av grunnleggende offentlige tjenester i Jordan.