Drought affecting more than 10,2 million people in Ethiopia. This woman is in the Sitti zone of the Somali region.
Totalt har 8,5 millioner mennesker akutt behov for nødhjelp som følge av den forverrede tørken og matkrisen i Etiopia. Foto: Flyktninghjelpen

Vedvarende tørke forverrer krisen i Etiopia

Publisert 18. sep 2017
Tre millioner nye mennesker har fått behov for nødhjelp siden januar i tørkerammede Etiopia.

Totalt har 8,5 millioner mennesker akutt behov for nødhjelp som følge av den forverrede tørken og matkrisen i Etiopia. Tallet har steget fra 5,6 millioner mennesker i januar, sier FN. Til tross for dette er kun 24 prosent av pengene som trengs for å møte behovene dekket så langt i år.

– Sivile som bor i landlige områder sør og øst i Etiopia er hardest rammet, sier Flyktninghjelpens regionaldirektør, Gabriella Waaijman.

– Landet opplever en av de mest alvorlige tørkeperiodene på flere tiår. 8,5 millioner kvinner, menn og barn trenger umiddelbart tilgang til mat. Vi oppfordrer giverland til å raskt skalere opp finansieringen som trengs for å møte de enorme behovene vi ser.

For tredje året på rad ødelegger værfenomenet El Niño levebrød og liv i Etiopia. Dette har bidratt til at landet er blant de mest tørkerammede i Afrika.

– Situasjonen går mot bristepunktet. Mangelen på regn har tatt livet av tusenvis av husdyr. Jeg har mistet 950 av de 1000 dyrene jeg eide, sier 60 år gamle Abdio Mohamed, som driver landbruk i Darso Keble-leiren for mennesker på flukt i den somaliske regionen i Etiopia.

Lite vårregn i sørlige og østlige deler av landet har i år også forverret tørken. Spesielt opplever den somaliske regionen sørøst i Etiopia sin verste tørke på flere tiår.

I tillegg til tørkekatastrofen, er Etiopia vertsland for over 838.000 flyktninger fra naboland som Somalia, Sudan, Sør-Sudan og Eritrea. Regjeringen responderer på den forverrede krisen og samarbeider med det internasjonale samfunnet for å møte behovene til flyktningene.

– For å forhindre at antallet mennesker i nød vokser ytterligere, må vi øke den nødhjelpen til de sørlige og østlige delene av Etiopia. Liv står i fare, og vi trenger desperat at internasjonale giverland øker sin støtte. Mer kan og må gjøres for å redde liv, sier Waaijman.

Flyktninghjelpen er til stede i fire regioner i Etiopia og bistår folk som er fordrevet av konflikt og tørke. Vi deler ut mat, vann og gir i tillegg husly, utdanning og vann- og sanitær-hjelp til den rammede befolkningen. Les mer om Flyktninghjelpens arbeid i Etiopia her.