På tross av prekære sikkerhetsforhold sørger Mustapha for et trygt område der krigsrammede barn kan lære. Både barn av nigerianske sikkerhetsstyrker, Boko Haram-opprørere og barn som er foreldreløse på grunn av terroristorganisasjonens vold får gå på skolen. Foto: Rahima Gamba/UNHCR

Visjonær lærer fra Nigeria vinner Nansenprisen

Publisert 18. sep 2017
Zannah Mustapha er kåret til årets vinner av Nansenprisen. Den nigerianske læreren var en av meklerne som bidro til at Chibok-jentene ble frigjort og har i flere år jobbet for å gi utdannelse til barn og unge påvirket av krig og konflikt i Nigeria.

Nansenprisen hyller mennesker som har gjort en ekstraordinær innsats for mennesker som er drevet på flukt. Den deles ut av FNs Høykommissær for flyktninger (UNHCR) i samarbeid med Flyktninghjelpen.

Årets vinner kjemper for at barn som vokser opp i områder herjet av vold og konflikt i Nordøst-Nigeria skal få gå på skole. Konflikten med Boko Haram har ført til at 20.000 mennesker i regionen har mistet livet, mens flere millioner er drevet på flukt fra sine hjem.

– Ødeleggelse av skoler frarøver Nigerias neste generasjon deres muligheter til å lykkes, sier Flyktninghjelpens generalsekretær, Jan Egeland. - Å anerkjenne Zannah Mustaphas modige arbeid understreker hvor viktig utdannelse er for Nigerias fremtid, sier han.

I 2007 grunnla Mustapha en skole i Maiduguri, hovedstaden i Borno-staten, som har vært et sentrum for Boko Haram-opprøret. Til tross for vold og herjinger har man klart å holde driften gående.

På skolen får barna utdanning, mat, uniformer og helsehjelp. Alt er gratis, og Mustapha ønsker barn som har mistet foreldrene sine på begge sider av konflikten velkommen. Dette mener han er et steg mot forsoning, en forsoning han ser behovet for i hele regionen.

– Konflikt kan gi barn dype fysiske og følelsesmessige arr. Krig har drevet dem på flukt, utsatt dem for uutslettelige overgrep, og splittet familiene deres, sier FNs høykommissær for flyktninger, Filippo Grandi.

– Skolegang er et av de viktigste verktøyene barna har i kampen for å overvinne grusomhetene de har opplevd gjennom vold og tvungen flukt. Utdanning gir unge mennesker muligheter, utruster dem med ferdigheter, og gjør at de lettere kan stå imot utnyttelse og rekruttering til væpnede grupper, sier Grandi. – Arbeidet Mustapha og hans team gjør er av største betydning, og bidrar til å fremme fredelig sameksistens og å gjenoppbygge lokalsamfunn i Nordøst-Nigeria. Med denne prisen hedrer vi hans innsats, visjon og tjeneste.

Kunngjøringen av Nansenprisen kommer samtidig med at titusenvis av nigerianske unge fremdeles vokser opp uten skolegang. Landet må hanskes med en voksende yngrebølge, og skoler i nordøst utsettes fortsatt for angrep som har ødelagt skoler og drept lærere.

I tiåret som har gått siden skolen i Maiduguri åpnet, har antallet elever steget fra 36 til 540. I tillegg har skolen lange ventelister. I 2016 åpnet Mustapha en skole til, kun få kilometer unna den første. Åttiåtte barn, alle på flukt fra konflikten i regionen, kommer til klasserommene der hver dag.

Mustapha jobber også med å forhandle om frigjøring av gisler. Da de 21 unge Chibok-kvinnene ble løslatt etter mer enn to år i fangenskap, var Mustapha med på forhandlingene som gjorde at de til slutt ble sluppet fri. Det samme har han gjort for 82 andre Chibok-jenter som ble sluppet fri i mai 2017.

Mustapha og hans gruppe av frivillige lærere kjenner godt til risikoen de løper, men arbeidet er for viktig til å gi opp. – Denne skolen fremmer fred, sier Mustapha. – Dette er et sted hvor hvert barn betyr noe. Disse barna skal rustes på en slik måte at de kan stå på egne ben, sier han.

I tillegg til skolearbeidet har Mustapha demonstrert en vilje til å hjelpe alle segmenter av samfunnet som er rammet av krig. Hans støtte var medvirkende til å sette opp en samarbeidsforening for enker som gir etterlengtet hjelp til nesten 600 kvinner i Maiduguri.

Nansenprisen er tidligere delt ut til blant andre Eleanor Roosevelt, Graça Machel og Luciano Pavarotti. Årets seremoni vil bli avholdt 2. oktober i Genève.