Zeinada er mor til tolv barn og var offer for den væpnede konflikten i Colombia. Etter at hennes far ble drept, ble hun nødt til å flykte til Venezuela.

Flyktninghjelpen bekymret for fredsprosessen i Colombia

Publisert 10. apr 2018
Fredsavtalen med opprørsgruppen FARC er undertegnet, men usikkerhet, drap og flukt er fremdeles hverdagen for mange colombianere. Flyktninghjelpen er bekymret for at implementeringen av fredsavtalen i Colombia går for sakte.

- Dessverre ser vi flere steder i Colombia nå en negativ utvikling, med økt usikkerhet, drap og nye fordrivelser. Implementeringen av fredsavtalen går for sakte og frustrasjonen bygger seg opp, sier landdirektør i Flyktninghjelpen Christian Visnes.

Norge spilte en viktig tilretteleggerrolle i fredsprosessen. Når statsminister Erna Solberg besøker landet 9.-11. april, håper Flyktninghjelpen at Norge vil kunne bidra til fortgang i implementeringen av avtalen. I tillegg understreker Flyktninghjelpen behovet for fortsatt norsk støtte, både til reintegrering av opprørere, utbygging av offentlige tjenester i områder som tidligere ble kontrollert av FARC og for å møte landets akutte humanitære behov. 

-Dersom fredsprosessen skal lykkes, er vi avhengig av at colombianer ser endringer på bakken. Støtten til Colombia i årene som kommer vil være en viktig investering i fred, sier Visnes.

Han er også bekymret for at situasjonen på grensen til Venezuela skal spenne beina under fredsprosessen. Tusenvis av venezuelanere krysser grensen over til Colombia daglig på søken etter medisiner og mat.

-Krisen i grenseområdene til Venezuela truer med å destabilisere den skjøre fredsprosessen, advarer Visnes.