Les billedteksten Palestinere protesterer nær grensen mellom Israel og Gaza. Foto: Yasser Murtaja/Ain Media

Flyktninghjelpen krever at noen stilles til ansvar for drap på sivile

Publisert 09. apr 2018
Flyktninghjelpen krever at noen blir stilt til ansvar for drapene på palestinske sivile under demonstrasjoner på Gazastripen.

Det israelske militærets dødelige angrep på mennesker på Gazastipen er et grovt brudd på beskyttelsen av sivile under internasjonale lover, og de som står bak må bli holdt ansvarlig.

Blant de som ble drept i demonstrasjonene er 30 år gamle Yasser Murtaja, en journalist som dekket demonstrasjonene fredag. Murtaja hadde akkurat sagt ja til å hjelpe Flyktninghjelpen med å dokumentere utfordringene for sivile palestinere på Gazastripen, og opptakene var planlagt å skulle starte dagen etter at journalisten ble drept.  

- Jeg snakket med Yasser onsdag kveld, per telefon, etter at han hadde kommet tilbake fra området der palestinere demonstrerte," sier Flyktninghjelpens medierådgiver i Midtøsten, Karl Schembri.

- Vi snakket om de historiene vi ønsket å dekke - familier som er rammet av volden og barn som nok en gang blir traumatisert og opplever at marerittene vender tilbake. To dager senere ble han drept av en israelsk snikskytter mens han fredelig fulgte demonstrasjonene. Han ble drept mens han gjorde jobben sin, å dokumentere palestinernes demonstrasjon for sine menneskerettigheter.

- Yasser Murtaja var en sivil og en journalist. Han hadde på seg et tydelig merke som identifiserte ham som journalist, mens han filmet demonstrasjonene ved Gazastripens gjerde mot Israel. Han var der fordi han ønsket å dekke de siviles rett til å gjennomføre en fredelig protest, sier generalsekretær i Flyktninghjelpen, Jan Egeland.

- Den pågående blokaden av Gazastripen og de ekstreme økonomiske konsekvensene for sivilbefolkningen kan ikke rettferdiggjøres og utgjør ikke noe annet enn kollektiv avstraffelse. Og nå, vilkårlig skyting av fredelige demonstranter på dere eget land, mens de løper vekk, mens de veiver med flagg, mens de ber, mens de rapporterer, mens de gir førstehjelp eller mens de dyrker jord. Det er avskyelig. Dette kan ikke får fortsette og de som står bak må bli holdt ansvarlig, sier Egeland.

Les mer om den økonomiske og humanitære situasjonen på Gaza her.

Palestinere på Gazastripen har startet en seks ukers lang fredelig demonstrasjon.  På tross av at demonstrasjonene har vært fredelige, skjøt og drepte det israelske militæret 30. mars 16 demonstranter og såret mer enn 1400. Fredag 6. april ble ytterligere ni palestinere drept og mer enn 1350 såret. Blant de drepte og sårede var det journalister, helsepersonell og barn.

- Ikke bare fratas vi våre rettigheter, men vi blir drept for å be om dem, sier Abd Elrazak El Gherbawi, innbygger i Gaza og ansatt hos Flyktninghjelpen.

Se tidslinje om Israels okkupasjon av Palestina.

Til redaksjonene:

Historiene Murtaja skulle ha dokumentert for Flyktninghjelpen omhandlet hvordan konflikten påvirker barn på Gazastripen og deres psykiske helse. Rundt 300,000 barn på Gazastripen har behov for psykososial støtte som et resultat av mer enn et tiår med blokade og konflikt. Flyktninghjelpen jobber for å møte dette behovet gjennom et læringsprogram som gir ekstra støtte til elever og lærere.

Bilder fra dette er tilgjengelig her: https://nrc.smugmug.com/Country-Programmes/Palestine/2018/Photos-from-Gaza-NRC/n-F2JXt6/

Her er film Murtaja har tatt fra demonstrasjonene:https://nrc.smugmug.com/Country-Programmes/Palestine/2018/Footage-by-Yasser-Murtaja/n-S64N7L/  

 

For intervjuer eller mer informasjon, ta kontakt med:

Flyktninghjelpens medieseksjon: info@nrc.no, tlf. +47 90 56 23 29