Jan Egeland meeting people living in informal camps in Kalemie town in East Congo. They tell Egeland about the hardships and that they have not received any assistance. Egeland ask if many women are alone due to their men left og being killed. The women could not agree more. 

Thousands of people were forced to flee their homes after fighting broke out in the province of Tanganyika in eastern Democratic Republic of Congo. Now, many live in camps in the city of Kalemie and its surroundings. Among them are many children, who were separated from their parents.

Altogether about 210,000 displaced persons live in about 17 non-official camps around Kalemie.

The security situation in the region is still volatile. Many displaced people are seeking safety in and around Kalemie.
Photo: NRC/Alex McBride
Les billedteksten Kongolesiske sivile som har flyktet fra sine hjem og søkt beskyttelse i Kalemie øst i Kongo, fortalte tidligere i år Jan Egeland om utfordringene de møter og mangelen på nødhjelp. Foto: Flyktninghjelpen/Alex McBride

Nødhjelpsbehovet doblet i Kongo: 13 millioner trenger hjelp

Publisert 11. apr 2018
I skyggen av andre humanitære kriser, er antall mennesker i nød i Den demokratiske republikken Kongo mer enn doblet siden 2014. Det har nå nådd samme nivå som i Syria.

Over 13 millioner mennesker er avhengige av nødhjelp i Kongo, hvor voldelige konflikter har spredd seg til flere nye deler av landet.

Fredag 13. april arrangeres det giverlandskonferanse for Kongo i Genève. Flyktninghjelpen understreker at en firedobling av den nåværende støtten må til for å sikre at kongolesiske sivile får nødvendig hjelp.   

-Vi har ikke råd til at giverlandskonferansen bare blir tomme ord. Mangelen på penger har allerede påvirket det humanitære arbeidet. Våre kollegaer i Nord-Kivu ser andre hjelpeorganisasjoner i området trekker seg ut eller nedbemanne, mens behovene bare øker, sier generalsekretæren i Flyktninghjelpen Jan Egeland. 

- Mangel på handling vil kunne måles i antallet menneskeliv som går tapt, legger han til.

I fjor ble bare 56 prosent av de pengene som det internasjonale samfunnet mente var nødvendig for å møte de humanitære behovene i Kongo lagt på bordet. Det betyr at nesten halvparten av de som hadde behov for hjelp, ikke fikk den hjelpen de trengte. Nå som behovene har skutt i været, ber FN og andre humanitære organisasjoner om over 13 milliarder kroner (1,7 milliarder dollar).

Mer enn 5 millioner mennesker har flyktet fra sine hjem og er enten internt fordrevet eller har søkt beskyttelse i nabolandene. Likevel har det internasjonale samfunnet ikke forstått alvoret i situasjonen. 

-Det finnes ingen unnskyldning for handlingslammelsen. Det er 13 millioner grunner til å bry seg om i DR Kongo. Disse menneskelivene er like viktige og like verdige som menneskeliv andre steder i verden, sier Egeland.