Les billedteksten Bare i byen Baidoa alene, har om lag 174.000 mennesker blitt rammet av flom. Over halvparten av de eksisterende huslyene tåler ikke kraftig regnvær, og mange er allerede vasket bort. I tillegg er mange latriner ødelagt eller fylt med flomvann. Foto: Adam Nur Omar/NRC

Store oversvømmelser rammer Somalia

Publisert 30. apr 2018
Over 427.000 mennesker er rammet av store oversvømmelser over hele Somalia.

- Våre medarbeidere på bakken har sett eldre, kvinner og barn som sliter med å overleve mens de enkle hjemmene deres er fylt av stillestående vann helt opp til knehøyde, advarer Victor Moses, Flyktninghjelpens landdirektør i Somalia.

Bare i byen Baidoa alene, har om lag 174.000 mennesker blitt rammet av flom. Over halvparten av de eksisterende huslyene tåler ikke kraftig regnvær, og mange er allerede vasket bort. I tillegg er mange latriner ødelagt eller fylt med flomvann.

-Det verste ligger sannsynligvis fremdeles foran oss. Et stort antall mennesker som allerede har flyktet fra hjemmene sine på grunn av sult og konflikt, oppholder seg i enkle husly i de flom-rammede områdene. Begrenset tilgang til toaletter og rent vann gjør dem ekstremt sårbare for kolerautbrudd og andre vannbårne sykdommer, advarer Moses.

Prognoser viser at det vil komme enda kraftigere regnvær i denne uken og det er forventet at oversvømmelsene vil vedvare i flere deler av landet.

En fordrevet mor i Baidoa fortalte Flyktninghjelpens ansatte om hvordan hun fødte et barn under oversvømmelsene: - Riene mine startet mens det regnet. Huset mitt ble oversvømt, og vi ble tvunget til å søke tilflukt i et naboområdet. Jeg bor der til vannet tørker ut.

Av de 427.000 menneskene i Somalia som er rammet, har nesten 175.000 av dem vært nødt til å flykte fra sine hjem, ifølge FN.

FN rapporterer at minst tre personer har omkommet som følge av flommen så langt, inkludert to barn.

I Somalia har 1,5 millioner mennesker behov for bedre husly. Det siste året har 1,3 millioner mennesker flyktet fra hjemmene sine som følge av tørke og konflikt. Dette året har flommen gjort situasjonen ytterligere kompleks.

 

Til redaksjonene:
  • Flyktninghjelpen har talspersoner i Somalia og i Nairobi tilgjengelige til å gi intervjuer.

  • Bilder av de flomrammede finnes her: https://bit.ly/2F9Sg7e
Fakta om den humanitære situasjonen i Somalia:
  • I 2018 har 5,4 millioner somaliere behov for humanitær bistand

  • Over 300.000 barn under fem år er akutt underernærte, og 48.000 av disse er så alvorlig underernærte at livene deres står i fare

  • Somalia er et av verdens fattigste land. 43 prosent av befolkningen lever på under $1 dollar om dagen. Forventet levealder i landet er kun 51 år.

  • Flyktninghjelpen har arbeidet i Somalia siden 2004. Arbeidet vårt inkluderer matsikkerhet, vann- og sanitærforhold, hygiene, husly, utdanning og juridisk assistanse. For mer informasjon om vårt arbeid i Somalia, se http://ow.ly/Sj5930jHSmD.
For mer informasjon, kontakt:
  • I Nairobi: Geno Teofilo, Regional Head of Communications, geno.teofilo@nrc.no, +254 702 910 077

  • I Oslo: Media hotline: info@nrc.no, +47 905 62 329