Jemenittiske barn har søkt tilflukt i en skole, mens kampene raser i nærheten mellom regjeringsstyrker og Houthi-millits. REUTERS/Abduljabbar Zeyad/NTB Scanpix

Jemen: Stengt flyplass rammer sivile

Roald Høvring|Publisert 08. aug 2018
9. august er det to år siden flyplassen i Jemens hovedstad ble stengt på grunn av krigshandlinger. Dette har ført til enorme menneskelige lidelser og bidratt til at Jemen i dag regnes som verdens største humanitær krise.

De siste to årene har det landet flere bomber enn passasjerer på Jemens hovedflyplass, Sana'a International Airport. I gjennomsnitt har flyplassen blitt truffet av én bombe hver 14. dag i de to årene som har gått siden den ble stengt for kommersiell trafikk.

Den 9. august 2016 ble flyplassen stengt for all kommersiell trafikk etter at den Saudi-ledede koalisjonen innførte restriksjoner på Jemens luftrom. Ingen passasjerfly har siden kunnet ta av fra eller lande på flyplassen, ei heller for å frakte jemenitter med behov for livreddende medisinsk hjelp i utlandet.

Et symbol på aggresjon og undertrykkelse

Flyplassen har i stedet blitt et mål for jevnlige luftangrep. I løpet av de siste to årene har den blitt truffet av 56 luftangrep utført av koalisjonen, ifølge Yemen Data Protection. Det har ført til ødelagt infrastruktur og satt lokalsamfunn i nærheten av flyplassen i fare.

– En flyplass skal være et trygt sted hvor infrastrukturen fungerer og tillater folk å ankomme og reise fritt, sier Johan Mooji, CAREs landdirektør i Jemen. – I stedet har flyplassen i Sana blitt et symbol på aggresjon og undertrykkelse for en veldig stor befolkning.

Tusenvis av liv kunne vært spart

Innen august 2017 hadde 10.000 jemenitter dødd av sykdommer som de kunne ha fått behandling for i utlandet om de hadde kunnet reise fritt og benytte flyplassen, ifølge helsedepartementet i Sana.

– Denne krigen dreper ikke kun gjennom bomber og kuler, men også gjennom en rekke sykdommer som de rammede nektes behandling for, sier Mohamed Abdi, Flyktninghjelpens landdirektør i Jemen. – Millioner av jemenitter lever i det som er et åpent fengsel mellom fiendtlige grenser og krigens frontlinjer. Så lenge flyplassen er stengt, er også den eneste trygge veien til livreddende medisinsk hjelp stengt.

16 millioner trenger hjelp

Tre år med krig har svekket Jemens allerede skjøre helsesystem. Færre enn halvparten av alle helsefasiliteter er operasjonelle. Rundt 16 millioner jemenitter har behov for humanitær hjelp for å få tilgang til grunnleggende helsehjelp. Utilstrekkelig tilgang på vann og høye nivåer av underernæring har gjort befolkningen ekstremt sårbar for sykdommer, inkludert en tredje kolerabølge.

Over 60.000 mennesker har blitt drept eller skadet siden volden eskalerte i 2015. Over en million ansatte i embetsverket har ikke fått utbetalt lønn på nesten to år, noe som fører til en gradvis kollaps av offentlige tjenester og rask eskalering av verdens største humanitære krise.

To av Jemens flyplasser er fortsatt åpne for kommersiell trafikk: Aden, som ligger sør i landet, og Seiyun, som ligger i guvernementet Hadhramaut. Det er vanskelig å ta seg til disse via bilveier fordi det tar lang tid (henholdsvis opp til 12 og 24 timer), på grunn av kraftige økninger i transportkostnader og fordi man må krysse frontlinjer.

Krisen i tall:

7.000
Før eskaleringen av konflikten, reiste rundt 7.000 jemenitter til utlandet hvert år for å få medisinsk behandling som ikke var tilgjengelig i landet.

22 millioner
Rundt 22 millioner mennesker – tre fjerdedeler av Jemens befolkning – har behov for humanitær hjelp eller beskyttelse.

300.000
Over 300.000 jemenitter har blitt fordrevet av vold de to siste månedene.

17 millioner
Rundt 17 millioner mennesker har ikke sikker tilgang på mat, inkludert 400.000 barn som lider av akutt underernæring.

Over 1 million
Over 1 million mistenkte koleratilfeller har blitt identifisert siden april 2017. Spredningshastigheten har sunket i 2018, men det er fare for at den tar seg opp når flere mennesker drives på flukt og mister tilgang til rent vann.

Kjøp gaver med mening