Februar 2018: Menneskene i denne bosetningen ble fordrevet som følge av både tørke og konflikt. Etter at kooperativet som eide dette landområdet bestemte seg for å selge eiendommen, ble familiene som bodde her kastet ut på kort varsel. Noen av huslyene ble delvis revet, for å signalisere til de fordrevne beboerne at de måtte forlate området kjapt. Bilde: Flyktninghjelpen

Over 200,000 tvangsutkastet fra hjemmene sine i Somalia

Publisert 28. aug 2018
204.000 mennesker er tvangsutkastet fra hjemmene sine i Somalia hittil i år, nesten dobbelt så mange som samme periode i fjor. Mange av de som kastes ut er på flukt fra tørke og konflikt og hadde søkt trygghet og husly i andre deler av landet.

– Titusenvis av mennesker som har flyktet fra tørke og vold tvinges nok en gang fra hjemmene sine, men denne gangen som følge av tvangsutkastelser. Mange familier har blitt kastet ut på svært kort varsel eller helt uten forvarsel. Noen har blitt kastet ut flere ganger. Dette bryter med rettighetene deres, sier Evelyn Aero, Flyktninghjelpens rettshjelpsrådgiver i Øst-Afrika.

Fjorårets tørke og konflikt, og oversvømmelser i april i år, har drevet somaliere på flukt til urbane områder i landet. På grunn av en usikker boligsituasjon og begrenset plass til å bygge nye boliger, har mange endt opp som husokkupanter i hovedstaden Mogadishu. Flere er blitt kastet ut som følge av byggeboom, og familier som okkuperer nedslitte, offentlige bygg risikerer å bli kastet ut som følge av at byggene skal rehabiliteres eller gjenoppbygges. De fleste utkastelsene er gjort uten noen god prosess eller forvarsel.

204.000 mennesker ble kastet ut mellom januar og juli, nesten dobbelt så mange som de 122.000 som ble kastet ut i løpet av samme periode i fjor. Dette er også mer enn det totale antall utkastelser i hele 2017.

Den gravide firebarnsmoren Fadumo Noord har opplevd å bli kastet ut fra boligen sin i Mogadishu fire ganger. – Dette er den verste utkastelsen jeg har opplevd. Jeg var i begravelsen til onkelen min da familien min ble kastet ut. Jeg kom hjem og møtte alle barna mine utenfor. De bar på stykker av hjemmet vårt og noen eiendeler. Vi fikk ikke noe forvarsel, forteller hun til Flyktninghjelpen.

Halimo Sidows familie fikk heller ikke tid til å pakke sammen tingene sine før de måtte dra: – Jeg har blitt kastet ut to ganger før, men da var vi forberedt. Denne gangen kom det helt uventet, og det har vært veldig tøft. Jeg var ikke hjemme da vi ble kastet ut. Jeg kom hjem og møtte barna mine på gata, sier han. Som bonde med åtte barn hadde Sidow flyktet til Mogadishu for å unnslippe tørken i Lower Shabelle.

– Somaliske myndigheter og grunneiere må beskytte borgernes rett til husly. Familier på flukt burde ikke tvinges fra hjemmene sine uten noe sted å dra. Myndighetene bør gi folk varsel i god nok tid til å kunne flytte med verdighet. Disse familiene må flyttes til steder hvor de kan få tilgang til anstendig husly og nødhjelp. Vi oppfordrer også internasjonale givere til å øke støtten til husly, slik at flere familier på flukt kan få et trygt sted å bo, sier Flyktninghjelpens Aero.

Selv om myndighetene har tatt noen steg for å løse problemet, er det fortsatt mye som gjenstår. De må blant annet utvikle retningslinjer og lover om landområder, bedre tilgangen til land for familier på flukt og styrke beskyttelsen for internt fordrevne.

For mer informasjon, ta kontakt med:

Nairobi

Geno Teofilo

Regionalt kommunikasjonsansvarlig

geno.teofilo@nrc.no

+254 702 910 077

Globalt

Flyktninghjelpens medietelefon

info@nrc.no

+47 905 62 329