En ung jente kikker ut fra bussen som transporterer en gruppe nordkoreanske asylsøkere til rettlokaler i Thailands Chiang Rai-provins 11. mai 2007. Gruppen på rundt ti kvinnelige asylsøkere brukte to år på å reise gjennom Kina, Myanmar og Laos til Thailand, i håp om å kunne søke tilflukt i Sør-Korea. Foto: Adrees Latif/Reuters/Scanpix NTB

10 ting du bør vite om flyktninger fra Nord-Korea

Richard Skretteberg|Publisert 14. feb 2018
Mens Nord-Koreas heiagjeng jubler fra tribunene i den sørkoreanske OL-byen PyeongChang, kaster mange landsmenn- og kvinner seg ut på en farefull flukt fra hjemlandet.

Ta deg en pause fra OL-sendingen fra Sør-Korea og les deg opp på 10 ting du bør vite om de som flykter fra nabolandet:

      

#1. Matmangel og undertrykkelse førte til flukt

Hovedårsaken til at stadig flere begynte å flykte på slutten av 1990-tallet og etter årtusenskiftet var prekær mangel på mat, medisiner og politisk forfølgelse. Fra 1999 begynte stadig flere nordkoreanere å ta seg over grenseelvene Tumen og Yalu og inn i Kina.

        

#2. Over 30.0000 nordkoreanere er på flukt

Ingen stat i verden har i større grad enn Nord-Korea basert sin politikk på å stenge innbyggerne inne og holde verden ute. Men selv for det nordkoreanske regimet har det vært umulig å sperre alle inne. Ved årsskiftet 2017- 2018 hadde tilsammen 31.339 nordkoreanske flyktninger ankommet Sør-Korea.

     

#3. Nedgang i antall flyktninger siste år

I 2017 ankom 1127 nordkoreanske flyktninger Sør-Korea – en nedgang på 21 prosent sammenliknet med 2016. Dette er det laveste antallet siden Kim Jong-un tok over makten i 2011.

     

#4. Skjerpet vakthold på begge sider av grensen

Årsaken til nedgangen er styrket vakthold og strømførende gjerder langs Tumenelven som danner grensen til Kina. Svært få har flyktet gjennom den demilitariserte sonen som skiller Nord og Sør-Korea. De fleste tar seg til Sør-Korea via Kina.

      

#5. Nordkoreanske flyktninger i skjul i Kina

Det er anslått at mellom 50.000 og 200.000 nordkoreanske flyktninger oppholder seg i Kina der de lever i skjul. Selv om Kina har undertegnet FNs flyktningkonvensjon vurderer kinesiske myndigheter alle som migranter uten lovlig opphold og de får ingen mulighet til å søke om asyl. Alle som oppdages sendes tilbake til Nord-Korea der de risikerer flere år i arbeidsleirer og i verste fall dødsstraff.

 

#6. Majoriteten blant flyktningene er kvinner

Rundt 70 prosent av de nordkoreanske flyktningene i Sør-Korea er kvinner. Tallet har stadig steget de siste årene og var hele 85 prosent i 2017.

      

#7. Nordkoreanske flyktninger er ofre for menneskehandel

Mange gifter seg med kinesiske menn og går dermed lettere under radaren til kinesiske myndigheter. Andre rekrutteres til sex-industrien eller som billig arbeidskraft. 

     

#8. Lange fluktruter gjennom Kina

Noen få klarer å komme seg direkte fra Kina til Sør-Korea med falske papirer skaffet av et nettverk av koreanere med kinesisk statsborgerskap. Men mange har lagt ut på en lang reise gjennom Kina til Mongolia eller til land i Sørøst-Asia der har kommet i kontakt med sørkoreanske ambassader.

      

#9. Omskoleres etter ankomst til Sør-Korea

Ved ankomst til Sør-Korea må alle nordkoreanske flyktninger gjennom lange avhør for blant annet å hindre infiltratører å slippe gjennom. I tillegg måtte de lære seg alt på nytt - fra den sørkoreanske versjonen av Korea-krigen til praktiske saker som å bruke en minibank. 

      

#10. Nordkoreanske flyktninger lider av traumer

Mange føler store traumer etter de kommer til Sør-Korea. Integreringsprosessen er vanskelig og mange har skyldfølelse for familien som er igjen i Nord-Korea.