Uttalelse fra Flyktninghjelpens assisterende generalsekretær, Geir Olav Lisle

Publisert 15. feb 2018

Oslo, 15. februar, 2018

"Flyktninghjelpen har i dag suspendert en av våre ansatte i påvente av en intern gjennomgang. Dette skjer på bakgrunn av ny informasjon knyttet til avskjedigelsen fra et tidligere ansettelsesforhold med Oxfam på Haiti i 2011.

Flyktninghjelpen ble først gjort oppmerksom på avskjedigelsen fra Oxfam i desember 2016. Basert på den informasjonen vi på det tidspunktet hadde om foranledningen for avskjedigelsen, samt at standard prosedyrer var blitt fulgt i forbindelse med ansettelsen og at det ikke forelå rapporter om at han hadde misbrukt sin stilling som ansatt i Flyktninghjelpen, ble det besluttet at saken ikke skulle forfølges ytterligere. I ettertid, og basert på ny informasjon vi nå har, innser vi at denne håndteringen ikke var tilstrekkelig og at vi skulle foretatt ytterligere undersøkelser. Vi gjennomfører derfor nå en intern gjennomgang av rekrutteringsprosessen og kvalitetssikringen i denne saken. I tillegg gjennomgår vi også nøye våre systemer og prosedyrer for å kartlegge områder som trenger å styrkes. Tiltak som umiddelbart settes i gang er: 1) det blir obligatorisk å stille kandidater direkte spørsmål om de har blitt gransket eller har fått disiplinære reaksjoner fra tidligere arbeidsgivere. Vi vil også dokumentere svarene på dette spørsmålet. 2) styrke kvaliteten knyttet til rekrutteringsprosesser ved å forbedre analysene av CVer og gjøre grundigere referansesjekker.

Det er viktig å huske at dedikerte og profesjonelle hjelpearbeidere verden over leverer viktig og livreddende hjelp til millioner av mennesker i nød. Flyktninghjelpen vil fortsette arbeidet med å forbedre vår forebygging og håndtering av seksuell utnyttelse, overgrep og trakassering. Vi har høyt fokus på å skape sikkerhet både for menneskene vi er der for å hjelpe og våre ansatte."