Kuttet i støtten vil påvirke hundretusener av palestinske flyktningbarn på Vestbredden og i Gaza, Libanon, Jordan og Syria som er avhengige av UNRWA for å få utdanning. Foto: Mazen Naim/Flyktninghjelpen

USA kutter i støtten til palestinske flyktninger

Publisert 17. jan 2018
Kommentar fra Flyktninghjelpens generalsekretær Jan Egeland:

– Vi oppfordrer den amerikanske administrasjonen til å revurdere sin beslutning om å kutte 512 millioner kroner (65 millioner dollar) i støttemidler til FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger i Midtøsten (UNRWA). Dette beløpet utgjør over halvparten av den første summen på litt over 984 millioner kroner (125 millioner dollar) som normalt ville blitt gitt til UNRWA på begynnelsen av året.

Kuttet vil få ødeleggende konsekvenser for sårbare palestinske flyktninger over hele Midtøsten, inkludert hundretusener av flyktningbarn på Vestbredden og i Gaza, Libanon, Jordan og Syria som er avhengige av hjelpeorganisasjonen for å få utdanning. Foreldre vil også bli fratatt deres sikkerhetsnett som hjelper dem til å overleve. Beslutningen svekker også hjelpeorganisasjonens evne til å handle raskt dersom konflikten skulle eskalere.

Vi håper at den amerikanske administrasjonen og kongressen kan samarbeide om å reversere dette politisk motiverte kuttet før det får konsekvenser for store deler av Midtøsten. I mellomtiden oppfordrer vi andre donorland til å stå sammen med UNRWA og palestinske flyktninger og dekke det massive gapet etterlatt av den amerikanske administrasjonen.